Bucureștenii ar putea zbura cu drone-taxi. Proiectul urmează să fie pus în discuție de Primăria Capitalei

Anca Manolica 03.02.2023, 21:42
Bucureștenii ar putea zbura cu drone-taxi. Proiectul urmează să fie pus în discuție de Primăria Capitalei

Zbor cu drone în Capitală! Primăria Municipiului București (PMB) va colabora cu Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare Aerospaţială „Elie Carafoli” (INCAS), pentru a dezvolta mobilitatea aeriană urbană. Iată când ar putea deveni realitate acest plan care, deocamdată, este de domeniul SF.

Când vom zbura cu drone-taxi prin Capitală

Dezvoltarea mobilității aeriene urbane presupune folosirea în mod eficient a spațiului aerian al orașelor pentru transport atât pentru pasageri cât și pentru mărfuri. La acest lucru începe să lucreze Primăria București, în colaborare cu INCAS, un proiect de acest fel urmând a fi dezbătut în viitoarea şedinţă a Consiliului General al Capitalei.

Conform unui raport de specialitate pentru implementarea conceptului denumit Urban Air Mobilily este nevoie de tehnologii de dezvoltare ale vehiculelor cu decolare și aterizare verticală, dar și de infrastructură. Vorbim aici despre vertiporturi, adică un aeroport special pentru dronele taxi și cele de livrare.

Protocolul are în vedere elaborarea unor soluţii Smart City prin proiecte care fac referire în mod special la dezvoltarea domeniului Urban Air Mobility (mobilitate aeriană urbană). În acest sens, se vor organiza evenimente cu tematică ştiinţifică adresate publicului larg, susţinute financiar de INCAS, urmând ca Municipiului Bucureşti să îi revină partea de promovare a evenimentelor.

Model dronă taxi
Model dronă taxi

100 de oraşe din UE vor participa la misiunea pentru 100 de oraşe inteligente

Potrivit referatului de aprobare, Comisia Europeană a numit 100 de oraşe din Uniunea Europeană care vor fi implicate în misiunea pentru 100 de oraşe inteligente şi neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei până în anul 2030. Pe listă se regăsesc Bucureşti, Suceava şi Cluj-Napoca.

„Mobilitatea Aeriana Urbană (Urban Air Mobility) este un concept inovativ care îşi propune să folosească în mod eficient spaţiul aerian al oraşelor pentru a le oferi cetăţenilor soluţii inteligente de transport şi comunicare.

Pe măsură ce transportul urban tinde a folosi tot mai mult spaţiul aerian, o nouă direcţie în dezvoltarea durabilă a oraşelor devine posibilă.

Urban Air Mobility se doreşte a fi un sistem integrat de transport aerian pentru pasageri şi pentru mărfuri în zonele urbane, care poate contribui în mod decisiv la implementarea cu succes a sistemelor de mobilitate urbană multimodală. (…)

Dezvoltarea şi implementarea soluţiilor Urban Air Mobility se vor realiza prin implicarea unor instituţii importante din domeniul aerospaţial autohton şi nu numai”, se arată în document.

Conform raportului de specialitate, Urban Air Mobility include, pe larg:

  • tehnologii de dezvoltare ale vehiculului cu decolare şi aterizare verticală;
  • infrastructura (vertiporturi în medii urbane şi aeroportuare);
  • managementul spaţiului aerian (gestionarea traficului şi a traiectoriei de zbor);
  • cadrul legislativ (certificare, reglementări operaţionale);
  • acceptarea publică a conceptului Urban Air Mobility şi a aspectelor economice asociate.

Citește și: Care este, de fapt, regulamentul prin care poți ridica drona în România. Ce ai voie să faci și ce poți risca dacă încalci regulile

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...