Ai o dronă și o folosești frecvent, cel mai probabil pentru fotografie aeriană? Atunci cu siguranță îți dorești să zbori legal și în siguranță. Începând din 1 ianuarie 2021, a intrat în vigoare noul Regulament (UE) nr. 2019/947 cu privire la zoborul dronelor în toate statele membre, inclusiv România. Prin urmare, pe site-ul Autorității Aeronautice Române au fost publicate noi informații despre condițiile în care se poate zbura cu drona. Mai multe detalii, în continuare.
Din dorința de a asigura în condiții de siguranță libera circulație a dronelor în Uniunea Europeană (UE), EASA (European Union Aviation Safety Agency) a elaborat norme europene comune. Această inițiativă are ca principal scop aplicarea celor mai înalte măsuri standard de siguranță obținute în aviație civilă și în cazul dronelor.
Noile reglementări au în vedere evaluarea riscului de exploatare și stabilirea unui echilibru între obligațiile producătorilor de drone și cele ale operatorilor cu privire la siguranța, respectarea vieții private, protecția mediului, protecția împotriva zgomotului și securitatea.
Cu alte cuvinte, noua legislație se asigură că piloții de drone, indiferent că sunt de natură recreativă sau profesională, vor înțelege și vor aplica regulile privind siguranța zborului, știind ce le este permis și ce nu.
1. Dronele se împart în mai multe categorii, în funcție de greutatea acestora, după cum urmează: sub 250 de grame, între 250 grame și 2 kilograme și între 2 și 25 de kilograme.
2. În funcție de specificul lor și de riscurile implicate, zborurile cu drona sunt încadrate în 3 categori. Principala diferență este dată de limitele și distanțele de siguranță pe care trebuie să le respecți atunci când zbori:
3. Înmatricularea dronelor nu mai este necesară și nici deplasarea la AACR pentru CIP. În schimb, este obligatorie înregistrarea dronelor, indiferent de greutatea acestora, în AACR. De menționat că pentru înregistrare nu se percep taxe. Platforma va emite un cod ce trebuie printat și lipit pe dronă de către proprietarul/utilizatorul acesteia.
4. Dronele cu greutatea sub 250 de grame dotate cu cameră foto-video pot fi folosite doar după înscrierea în platforma online AACR, cu respectarea unor condiții: altitudine maximă: 120m , distanța de minim 30m de clădiri și persoane în plan orizontal.
5. Pentru dronele cu greutatea mai mare de 250 de grame trebuie obținută o certificare de pilot, în plus. Această certificare se obține în urma unui examen online la Autoritatea Aeronautică Română. Examenul diferă în funcție de greutate/categorie.
6. În continuare, zborutile trebuie anunțate telefonic, iar în cazul zborurilor la distanțe mai apropiate, trebuie obținută aprobarea pentru zborul în categoria „Specific“.
Nerespectarea legislației privind zborul cu drona poate atrage amenzi cuprinse între 2.000 și 15.000 de lei, dar și dosar penal, în funcție de gravitatea infracțiunii.
Zborul cu drona în România este reglementat de Autoritatea Aeronautică Civilă Română. Dronele sunt categorisite drept „vehicule aeriene fără pilot la bord (UAV)“, iar legislația completă privind dronele o poți accesa pe site-ul AACR, tot ei au pus la dispoziție un ghid privind astfel de zboruri.
Pentru a te înregistra gratuit, trebuie să accesezi platforma online AACR și să urmezi pașii:
Ulterior vei primi un cod unic de identificare pe care va trebui să îl afișezi pe dronă.