Care este, de fapt, regulamentul prin care poți ridica drona în România. Ce ai voie să faci și ce poți risca dacă încalci regulile

Emanuela Pană 14.06.2021, 11:49
Care este, de fapt, regulamentul prin care poți ridica drona în România. Ce ai voie să faci și ce poți risca dacă încalci regulile

Ai o dronă și o folosești frecvent, cel mai probabil pentru fotografie aeriană? Atunci cu siguranță îți dorești să zbori legal și în siguranță. Începând din 1 ianuarie 2021, a intrat în vigoare noul Regulament (UE) nr. 2019/947 cu privire la zoborul dronelor în toate statele membre, inclusiv România. Prin urmare, pe site-ul Autorității Aeronautice Române au fost publicate noi informații despre condițiile în care se poate zbura cu drona. Mai multe detalii, în continuare.

Cum zbori legal cu drona în România

Din dorința de a asigura în condiții de siguranță libera circulație a dronelor în Uniunea Europeană (UE), EASA (European Union Aviation Safety Agency) a elaborat norme europene comune. Această inițiativă are ca principal scop aplicarea celor mai înalte măsuri standard de siguranță obținute în aviație civilă și în cazul dronelor.

Noile reglementări au în vedere evaluarea riscului de exploatare și stabilirea unui echilibru între obligațiile producătorilor de drone și cele ale operatorilor cu privire la siguranța, respectarea vieții private, protecția mediului, protecția împotriva zgomotului și securitatea.

Cu alte cuvinte, noua legislație se asigură că piloții de drone, indiferent că sunt de natură recreativă sau profesională, vor înțelege și vor aplica regulile privind siguranța zborului, știind ce le este permis și ce nu.

Care sunt principalele prevederi din noua legislație?

1. Dronele se împart  în mai multe categorii, în funcție de greutatea acestora, după cum urmează: sub 250 de grame, între 250 grame și 2 kilograme și între 2 și 25 de kilograme.

2. În funcție de specificul lor și de riscurile implicate, zborurile cu drona sunt încadrate în 3 categori. Principala diferență este dată de limitele și distanțele de siguranță pe care trebuie să le respecți atunci când zbori:

  • zboruri în categoria Open (categoria zborurilor „Deschise“, cele e mai ușor de efectuat, care implică riscurile cele mai mici, cu cele mai multe limitări operaționare, dar pentru care obții cel mai ușor certificarea);
  • zboruri în categoria Specific („Specifice“);
  • zboruri în Certified („Certificate“).

3. Înmatricularea dronelor nu mai este necesară și nici deplasarea la AACR pentru CIP. În schimb, este obligatorie înregistrarea dronelor, indiferent de greutatea acestora, în AACR. De menționat că pentru înregistrare nu se percep taxe. Platforma va emite un cod ce trebuie printat și lipit pe dronă de către proprietarul/utilizatorul acesteia.

4. Dronele cu greutatea sub 250 de grame dotate cu cameră foto-video pot fi folosite doar după înscrierea în platforma online AACR, cu respectarea unor condiții: altitudine maximă: 120m , distanța de minim 30m de clădiri și persoane în plan orizontal.

5. Pentru dronele cu greutatea mai mare de 250 de grame trebuie obținută o certificare de pilot, în plus. Această certificare se obține în urma unui examen online la Autoritatea Aeronautică Română. Examenul diferă în funcție de greutate/categorie.

6. În continuare, zborutile trebuie anunțate telefonic, iar în cazul zborurilor la distanțe mai apropiate, trebuie obținută aprobarea pentru zborul în categoria „Specific“.

Citește și: Inovație în Constanța. S-a lansat serviciul de supraveghere a frontierei maritime cu drona, în parteneriat cu Agenția europeană pentru securitate maritimă

Ce ai voie să faci și ce poți risca dacă încalci regulile

Nerespectarea legislației privind zborul cu drona poate atrage amenzi cuprinse între 2.000 și 15.000 de lei, dar și dosar penal, în funcție de gravitatea infracțiunii.

Zborul cu drona în România este reglementat de Autoritatea Aeronautică Civilă Română. Dronele sunt categorisite drept „vehicule aeriene fără pilot la bord (UAV)“, iar legislația completă privind dronele o poți accesa pe site-ul AACR, tot ei au pus la dispoziție un ghid privind astfel de zboruri.

Cum te înscrii în platforma online AACR?

Pentru a te înregistra gratuit, trebuie să accesezi platforma online AACR și să urmezi pașii:

  • înscrierea ta, ca proprietar de dronă;
  • înregistrarea dronei pe care o deții.

Ulterior vei primi un cod unic de identificare pe care va trebui să îl afișezi pe dronă.

Ce e diferit începând cu 1 ianuarie 2021?

  • Dispariția obligativității înmatriculării dronelor;
  • Înscrierea gratuită în platforma online AACR pentru toate dronele dotate cu cameră foto-video, indiferent de greutate;
  • Obținerea certificării de pilot la distanță pentru dronele mai grele de 250 de grame.
Urmăriți Impact.ro și pe