Brigitte Bardot, amendată cu 20.000 de euro pentru afirmații rasiste. Ce a putut să spună despre locuitorii dintr-o insulă franceză

Ioana Bucur 04.11.2021, 17:10
Brigitte Bardot, amendată cu 20.000 de euro pentru afirmații rasiste. Ce a putut să spună despre locuitorii dintr-o insulă franceză

Sex-simbolul anilor ’50 și ’60 a ajuns din nou în atenția publicului. În vârstă de 87 de ani, Brigite Bardot a fost amendată cu 20.000 de euro pentru afirmații rasiste. În misiunea sa de a proteja animalele fără apărare, actrița a făcut o serie de remarci scandaloase despre locuitorii dintr-o insulă franceză.

Brigitte Bardot a fost amendată pentru rasism

Celebra artistă, una dintre cele mai frumoase și dorite femei ale anilor ’50 și ’60, trebuie să achite acum o amendă usturătoare, în valoare de nici mai mult nici mai puțin de 20.000 de euro. Asistentul ei, Bruno Jacquelin, care se ocupă de relația cu presa, a fost și el urmărit penal pentru complicitate la injurii publice și amendat cu 4.000 de euro.

Sancțiunile au fost date pentru o serie de afirmații rasiste făcute de Brigitte Bardot, în vârstă de 87 de ani. Se întâmpla în anul 2019, când actrița i-a trimis o scrisoare deschisă prefectului insulei Reunion. Bardot i-a spus angajatului său, Bruno Jacquelin, să transmită o copie a acesteia mai multor publicații media, inclusiv AFP.

Pe 7 octombrie, în timpul procesului, parchetul a cerut o amendă de 25.000 de euro împotriva actriţei şi 5.000 de euro împotriva colaboratorului său.

Brigitte Bardot s-a implicat, în ultimii ani, în mai multe campanii de salvare a animalelor fără adăpost, punând chiar bazele unei fundații care îi poartă numele și care se ocupă de protecția necuvântătoarelor.

Brigitte Bardot, amendată cu 20.000 de euro pentru afirmații rasiste
Brigitte Bardot

„Rasismul nu este o opinie, este o infracţiune”

În martie 2019, ea a trimis o scrisoare deschisă prefectului, de la acea vreme, al insulei franceze Reunion, Amaury de Saint-Quentin, în care afirma că este „invadată de scrisori (…) care denunţă actele de barbarie pe care locuitorii din Reunion le comit asupra animalelor”, Brigitte Bardot a mai spus că „autohtonii şi-au păstrat genele de sălbatici”.

Afirmațiile scandaloase nu s-au oprit aici, Bardot mai susținând comparând Reunion cu o „insulă a diavolului”, având „o populaţie degenerată încă impregnată de (…) tradiţiile barbare din care îşi trage rădăcinile”. Evident, cuvintele actriței au stârnit un val de reacții în insula franceză.

În cele din urmă, mai multe asociații franceze care luptă împotriva rasismului și discriminării, precum Licra, Mrap sau SOS Racisme și grupuri religioase hinduse au depus plângeri împotriva artistei.

„Rasismul nu este o opinie, este o infracţiune”, a preciat Annick Girardin, pe atunci ministru francez pentru Teritoriile de peste mări, i-a trimis o scrisoare deschisă actriţei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...