Borş de găină, reţeta gospodinelor din Moldova. E deliciul sezonului rece

Badea Violeta 27.10.2021, 11:07
Borş de găină, reţeta gospodinelor din Moldova. E deliciul sezonului rece

Ne aflăm în plină toamnă, iar ciorba reprezintă unul dintre preparatele preferate de români în această perioadă a anului. Ei bine, noi îți recomandăm borșul de găină, fiindcă este delicios și sănătos. Te vei îndrăgosti de acest preparat încă de la prima gustare.

Rețeta de borş de găină

După cum bine știm, ciorba este un preparat specific toamnei. Cu siguranță, mulți oameni apreciază acest preparat extrem de gustos. Tocmai din acest motiv, noi ne-am gândit să-ți prezentăm o rețetă de borș de găină, așa cum se prepară la Moldova. Iată secretul gospodinelor de acolo.

Reteta de bors de gaina
Reteta de bors de gaina

Ingrediente

  • un pui mare sau o găină
  • trei litri de apă
  • un litru de borș
  • un pastârnac
  • o rădăcină de pătrunjel
  • doi morcovi mari sau cinci mai mici
  • două cepe medii
  • o felie de rădăcină de țelină
  • un ardei kapia
  • un ardei gras galben sau verde
  • o roșie mare
  • 250 de ml de suc de roșii
  • sare, după gust
  • o legătură de pătrunjel verde
  • o legătură de leuștean verde
  • ardei iute (opțional)

Pentru prepararea tăiețeilor:

  • trei gălbenușuri de ou
  • un praf de sare
  • 50 de grame de făină

Mod de preparare

Pentru început, vom pregăti carnea de găină. Aceasta se curăță foarte bine și se pârlește puțin pe ochiul de la aragaz. Apoi se șterge cu șervete absorbante și se porționează în bucăți potrivite. Menționăm că la borș se folosește toată găina, cu piele și oase. Însă, oușoarele și ficățelul se așează într-un bol separat pentru că se adaugă mai la urmă în ciorbă.

După ce am pregătit carnea de găină, spălăm și curățăm legumele și verdeața. Ulterior, acestea se taie în formă de cubulețe cât mai mici. Acum, vom pune pe aragaz o oală cu trei litri de apă, circa trei lingurițe de sare și bucățile de carne.

Lăsăm totul să fiarbă și avem grijă să adunăm spuma de la suprafață. Oala se lasă pe foc aproximativ o oră sau două, în funcție de vârsta găinii. După ce a expirat acest timp, carnea se verificiă cu o furculiță, iar dacă se desprinde ușor de pe oase înseamnă că este gata.

Ulterior, vom adăuga legumele și vom lăsa să fiarbă încă o jumătate de oră. Între timp, ne vom ocupa de prepararea tăiețeilor. Într-un vas adăugăm cele trei gălbenușuri de ou, sarea și făina. Amestecăm totul până obținem un aluat,  care trebuie frământat în jur de un sfert de oră.

Acum, formăm o bilă care se învelește în plastic și se lasă p emasă o jumătate de oră. După ce a expirat acest timp, vom întinde aluatul pe masă. Cu ajutorul unui cuțit tăiem coca și formăm tăiețeii. Între timp, ciorba a fiert și dăm oala de pe foc. Acum, vom pune și sucul de roșii și borșul.

Punem, din nou, pe foc și când ciorba cu borș începe sa fiarbă se adaugă oușoarele și ficățelul. Apoi, vom adăuga și tăiețeii. Lăsăm încă cinci minute și oprim focul. La final, vom adăuga și trei ouă bătute cu sare. Ei bine, acum nu ne mai rămâne nimic de făcut decât să punem ciorba în boluri și să o ornăm cu verdeață. Spor la treabă și poftă bună!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...