Rețeta de ciorbă de fasole a Mirelei Vaida. Cum o pregătește vedeta. ”Eu gătesc românește”

Ana Anitoiu, Ștefan Olteanu 12.10.2021, 23:42
Rețeta de ciorbă de fasole a Mirelei Vaida. Cum o pregătește vedeta. ”Eu gătesc românește”

Rețeta de ciorbă de fasole cu afumătură a Mirelei Vaida a fost lăudată de soțul ei, un ardelean get-beget care i-a cerut un lucru după ce s-a căsătorit cu prezentatoarea emisiunii ”Acces Direct” de la Antena 1.

Rețeta de ciorbă de fasole a Mirelei Vaida. Ingrediente

  • Un kilogram de fasole uscată pusă în prealabil la înmuiat
  • 4-5 cepe de mărime medie
  • 2 morcovi
  • Mărar, pătrunjel și leuștean după gust
  • Bulion
  • Ulei
  • Cârnat afumat
  • Costiță afumată
  • Slănină fiartă cu usturoi
  • Condimente: tarhon, sare, piper, boia dulce-afumată și un mănunchi de cimbru uscat
Reteta de ciorba de fasole a Mirelei Vaida. Cum o pregateste vedeta. ”Eu gatesc romaneste”
Reteta de ciorba cu afumatura

Rețeta de ciorbă de fasole a Mirelei Vaida. Mod de pregătire

Se fierbe fasolea de trei ori, schimbând apa. De abia a patra oară poate fi lăsată să fiarbă în apa pentru ciorbă. Se toacă ceapa și verdeața, se dau prin răzătoare morcovii și se taie în bucăți mici costița afumată, slănina și cârnatul afumat.

Într-o oală, se pune ulei, se lasă la încins, după care se adaugă ceapa. Se lasă la călit, după care vine rândul morcovilor să se călească. Ulterior, se pune și carnea la călit. Se pun sarea, piperul, tarhonul și boiaua și se amestecă.

După aceea, se adaugă și bulion sau suc de roșii și se amestecă. Apoi, se pune fasolea și se amestecă. Se adaugă apă și se lasă la fiert la foc potrivit, ca să nu se prindă fasolea de fundul oalei. Se pune un mănunchi de crenguțe de cimbru uscate.

La final, se adaugă mărar, pătrunjel și leuștean. Se acoperă oala cu un capac și se lasă aproximativ 10 minute până când se poate servi. Mirela Vaida preferă să o servească într-o strachină de lut românească, lângă ceapă roșie, sare, ardei iute, verdeață și palincă.

Ce i-a cerut soțul Mirelei Vaida după căsătorie

Mirela Vaida a povestit că a început să gătească mâncăruri tradiționale ardelenești după ce s-a căsătorit cu un ardelean neaoș. Bărbatul i-a cerut ca atunci când se întoarce acasă să simtă miros de mâncare caldă și să aibă pe masă o ciorbă sau o supă și felul doi.

”Eu nu mp pricep la fine-dining, nici la fonfleuri. Eu gătesc la oală, românește, după rețetele pe care le știu de la mama! M-am apucat de gătit bucate tradiționale mai din partea Ardealului după ce m-am măritat, pentru că mie bărbatul mi-a spus clar:

«Femeie, eu când vin acasă trebuie să găsesc o ciorbiță caldă. Mie îmi dai mâncare caldă, nu de aia cumpărată și tăiată bucățele pe platou. Vreau să miroasă în casă a mâncare când vin și vreau și o ciorbiță sau o supică și un felul doi».

Deci eu de 12 ani de când sunt căsătorită cu un ardelean de voie de nevoie a trebuit să-nvăț să gătesc. Ardeleanul e destul de mulțumit, drept pentru care îmi și spune să-i fac săptămânal astfel de mâncăruri de-ale lor”, a spus Mirela Vaida, care a adăugat că soțul ei a spus că ciorba ei de fasole cu afumătură este ”genială”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...