Biserica din lac, locul unic din România. Peisajul este de vis, nu ai voie să îl ratezi

Iancu Andreea 18.05.2022, 09:03

România ascunde numeroase mistere ce merită dezvăluite turiștilor. Dincolo de peisajele spectaculoase pe care natura ni le-a pus la dispoziție, există o serie de obiective turistice unice printre care se remarcă și biserica din lac. Locul ascunde o poveste inedită și oferă vizitatorilor săi un peisaj care îți taie respirația.

Biserica din lac, un loc cu o poveste unică în România

Cei care își doresc să descopere tainele țării, pot alege să viziteze unul dintre locurile speciale din România, care ascunde o construcție impresionantă chiar în apa unui lac. Denumită biserica din lac, Urmanczy se află situată în satul Beliș din județul Cluj și apare la suprafață doar în perioadele secetoase ale anului din apele lacului de acumulare Beliș-Fântânele.

Biserica romano-catolică a luat naștere în anul 1913, când magnatul Ioan Urmanczy a decis construirea sa. Aceasta reprezintă unica dovadă care a mai rămas să ateste existența satului Beliș în străvechea vatră. În prezent, pe zidurile bisericii care se află în mare parte din timp ascunsă în apele lacului, se mai pot observa picturile ce dezvăluie îngeri și fresce biblice.

Biserica din lac, locul din România cu o poveste spectaculoasă
Biserica din lac, un loc spectaculos din peisajul românesc

Cum a ajuns construcția să fie cuprinsă de apele lacului

În perioada 1972-1973, devierea cursului Someșului Cald printr-o galerie a dus la crearea barajului Fântânele. Operațiunile de amenajare hidroenergetice de pe Someș au creat barajul de la Fântânele, care are o înălțime de 92 de metri și un volum impresionant de apă care pune în mișcare generatoarele centralei electrice subterane de la Mărișel, prin intermediul unui tunel subteran de 8475 de metri lungime.

Pentru a finaliza proiectul hidroenergetic a fost nevoie ca satele Beliș și Giurcuța de Jos să fie mutate, ele aflându-se pe malul Someșului și urmând să fie inundate de apele lacului de acumulare. În timp ce unii dintre locuitorii celor două sate au fost păcăliți pentru a fi strămutați pe un deal, la câțiva kilometri de locația veche, pe un teren arid, cei care nu au fost de acord au primit amenințări cu demolarea și inundarea caselor.

La jumătatea anului 1974, multe dintre case erau construite deja în noua locație, iar biserica de piatră, fără acoperiș, urma să rămână pe loc, cuprinsă de ape. Lucrările pentru construcția barajului Fântânele au durat începând din 1970 și până în 1978. După inaugurarea sa, biserica de piatră a mai ieșit la iveală doar în momentul în care apele scad, rămânând unica amintire a vechiului sat.

Ce obiective turistice se pot vizita în zonă

Localitatea Beliș se regăsește la o distanță de 27 de kilometri de orașul Huedin, la 77 de kilometri de Cluj-Napoca și la 133 de kilometri de Oradea. În apropierea sa se regăsește un peisaj deosebit, constituit de lacul Beliș-Fântânele. Vizitatorii pot ajunge în zonă pe drumul european E60 Oradea-Cluj-Brasov, iar de la Huedin pe drumul județean DJ101 până la Beliș.

Alte obiective turistice din apropiere sunt Peștera Urșilor, Piatra Ponorului, Ghețarul Scărișoara, Cheile Galbenei și Izbucul Galbenei, Biserica fortificată de la Văleni și cetățile Rădesei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...