Avocatul Poporului a pus piciorul în prag. Ce decizie a luat cu privire la lipsa apei calde şi căldurii în Capitală

Ioana Bucur 15.12.2020, 13:22
Avocatul Poporului a pus piciorul în prag. Ce decizie a luat cu privire la lipsa apei calde şi căldurii în Capitală

Se deschide un nou capitol al scandalului provocat de lipsa apei calde și căldurii în Capitală. Avocatul Poporului, decizie vehementă! Ce s-a întâmplat la toate primăriile de sector,  încă din 9 decembrie.

Avocatul Poporului intervine în scandalul lipsei apei calde și căldurii în Capitală

În plină pandemie, mii de bucureșteni se luptă cu frigul în propriile case. Avocatul Poporului a anunțat că s-a sesizat din oficiu privind problema lipsei apei calde și căldurii în Capitală, printr-un comunicat al instituției, transmis, marți, Agerpres. Potrivit documentului, situația scandaloasă cu care se confruntă locuitorii din toate sectoarele orașului reprezintă o chestiune de sănătate publică, în special în contextul în care România se confruntă cu lupta împotriva Covid-19.

Instituția s-ar fi sesizat din oficiu încă din data de 9 decembrie 2020, fiind făcute demersuri la toate primăriile de sector, dar și la Primăria Municipiului București, „pentru a ne comunica măsurile imediate dispuse, în vederea asigurării condițiilor de trai normale în case în această iarnă, întrucât anotimpul rece s-a instalat deja”, a precizat Avocatul Poporului.

Nicușor Dan, soluție de avarie pentru bucureșteni

Nicușor Dan a declarat că Municipalitatea va primi 20 de milioane de lei din Fondul de rezervă al Guvernului, pentru a se putea efectua intervențiile necesare în lunile de iarnă, pentru remedierea avariilor de la rețeaua de termoficare.

„20 de milioane de lei. E vorba de bani care vin la primărie, primăria îi dă la Termoenergetica – fostul RADET. Termoenergetica are deja contracte cu operatori privaţi, exact pentru mentenanţa reţelei de transport a agentului termic şi banii aceştia vor fi folosiţi pentru a interveni mai repede la avarii”, a declarat Nicuşor Dan.

Avocatul Poporului, decizie cu privire la lipsa apei calde și căldurii în București
Nicușor Dan a declarat că Municipalitatea va primi ajutor de la Guvern pentru remediarea avariilor. Inquam Photos / Octav Ganea

Nicușor Dan a dezvăluit că, în cursul anului 2019, au fost înregistrate 1.700 de avarii și că, în prezent, indicatorul apei de adaos arată că situația este cu 50% mai gravă decât în anul precedent. „Deci, în iarna asta o să avem din nou sute de avarii, de ordinul 10 – 15 – 20 pe zi. Chestiunea este că, existând mai multe echipe, o să intervenim la avarii mai repede. Şi, mai mult, în anumite zone pe care le ştim că au probleme putem să intervenim preventiv. Acesta este pasul înainte pe care l-am făcut”, a precizat Nicuşor Dan.

Guvernul oferă ajutor locuitorilor din Capitală. Ce a promis premierul interimar, Nicolae Ciucă

Primăria va beneficia și de ajutor din partea Guvernului. Premierul interimar, Nicolae Ciucă, a anunțat că instituția va aloca fondurile necesare pentru suplimentarea numărului de echipe de intervenție ce ar putea asigura mentenanța rețelelor de distribuție de apă caldă și căldură, scurtându-se, astfel, perioada în care locuitorii se vor lupta cu frigul în propriile case.

„Am avut o discuţie extrem de aplicată pe acest subiect. Am luat cu toţii act de toate problemele cu care se confruntă, nu este o situaţie deloc uşoară, sunt aspecte care vor trebui rezolvate în timp, dar, astăzi, am identificat împreună cu ministrul Finanţelor suma necesară, astfel încât să putem să sporim capacitatea de intervenţie a echipelor de mentenanţă şi reparaţii. În felul acesta vom aloca banii necesari Primăriei Capitalei ca să poată să achiziţioneze acest serviciu din mediu privat şi, astfel, echipele ELCEN, împreună cu cele de la Termoenergetica, să poată să fie permanent în teren şi să scurtăm cât se poate timpul în care cetăţenii nu vor avea apă caldă şi căldură”, a precizat prim-ministrul interimar.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...