Ieșim și din starea de alertă? Decizia luată de Avocatul Poporului

Luiza Moldovan 03.06.2020, 20:08

Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituțională legea care aprobă starea de alertă, pe motiv că intervenția Parlamentului asupra unui act al Guvernului, emis în aplicarea unei legi, aduce atingere principiului separației puterilor în stat.

Avocatul Poporului, decizia care ne-ar putea scoate din starea de alertă mai repede

Mai mulți parlamentari au atras atenția asupra faptului că Parlamentul nu poate încuviința o Hotărâre de Guvern, pentru că se încalcă principiul separației puterilor în stat.

”Intervenţia Parlamentului asupra unui act al Guvernului, emis în aplicarea unei legi, aduce atingere principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat”, se scrie în documentul emis către Curtea Constituțională.

Potrivit instituției Avocatului Poporului, există câteva articole în Legea 55/ 2020 care au un viciu de constituționalitate. Avocatul crede că dispozițiile menționate nu sunt constituționale:

”Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate referitoare la câteva articole din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Avocatul Poporului apreciază că dispoziţiile menţionate sunt neconstituţionale, întrucât, prin aprobarea de către Parlament a unei hotărâri a Guvernului de instituire a stării de alertă, se aduce atingere principiului separaţiei puterilor în stat, consacrat de art. 1 alin. (4) din Constituţie, deoarece o asemenea intervenţie a puterii legiuitoare în activitatea puterii executive nu are o consacrare constituţională”, a transmis Avocatul Poporului.

Ieșim și din starea de alertă? Decizia luată de Avocatul Poporului
Acuze de neconstituționalitatea la legea care instituie starea de alertă

„Curat neconstituțional!”

Avocatul Poporului mai sesizează că, prin intervenția legislativă a art. 4 alin. (3) și (4) din Legea 55/ 2020,

”Parlamentul a eliminat Hotărârea de Guvern privind instituirea stării de alertă din sfera actelor administrative normative supuse controlului judecătoresc în contencios administrativ, incluzând-o în sfera excepţiilor reglementate de art. 126 alin. (6) din Constituţie, şi anume actele care vizează raporturile cu Parlamentul”.

Avocatul Poporului mai spune că tot neconstituțională e și nesocotirea dispozițiilor constituționale ce reglementează raportul Parlamentului cu Guvernul. O altă critică de neconstituționalitate se referă la trimiterile din cuprinsul legii la norme legale inexistente în fondul activ al legislației (art. 65, art. 66, art. 67).

”Astfel, prevederile adoptate în acest mod, şi anume prin trimitere la norme legale inexistente, aduc atingere dispoziţiilor art. 1 alin. (5) din Constituţie, în privinţa clarităţii şi previzibilităţii legii”

Senatorul PNL Daniel Fenechiu a atras atenția asupra faptului că se încalcă legea prin încuviinţarea unei Hotărâri de Guvern în Parlament. Şi Victor Ponta a vorbit despre faptul că o HG nu se încuviinţează în Parlament.
Urmăriți Impact.ro și pe