Atenție mare atunci când faci salata de boeuf. E o greșeală pe care toți românii o comit

Ioana Bucur 01.12.2021, 17:56
Atenție mare atunci când faci salata de boeuf. E o greșeală pe care toți românii o comit

Nicio masă de sărbătoare la români fără celebrul preparat. 1 Decembrie a trecut, ceea ce înseamnă că s-a dat, oficial, startul pregătirilor pentru sărbătorile de iarnă. Însă, înainte de a face primele repetiții pentru mesele de Moș Nicolae, Crăciun sau Revelion, trebuie să ne asigurăm că avem în mânecă toți așii ce ne vor garanta rezultate delicioase. Vorbim acum despre salata de boeuf și greșeala de care sunt vinovate, uneori, chiar și cele mai pricepute gospodine.

Cum facem salata de boeuf perfectă

O preparau străbunicile, bunicile, mamele noastre. Când auzim salată de boeuf, gândul ne fuge la mesele în familie, la sărbători, la momentele ce merită marcate cu fast. Este delicioasă, nu foarte greu de preparat, însă poate fi „compromisă” dacă nu respectăm întocmai pașii din rețetă.

Ingrediente

  • 700 grame rasol de vită
  • un kilogram cartofi
  • 500 grame morcovi
  • o jumătate de rădăcină de pătrunjel
  • o jumătate de rădăcină de țelină
  • 300 grame murături, în funcție de preferințe (castraveți, gogoșari etc.)
  • 250 grame maioneză
  • o lingură de muștar
  • zeamă de lămâie, după gust
  • sare
  • piper
tenție mare atunci când faci salata de boeuf. E o greșeală pe care toți românii o comit
Salata de boeuf

Mod de preparare salata de boeuf

Așa cum am mai spus, salata de boeuf nu este foarte greu de preparat, însă cere multă răbdare. Tăiată în bucăți nu foarte mici, carnea se pune la fiert într-un vas cu apă în care s-a aruncat un vârf de sare. Imediat după ce începe să dea în clocot, se lasă câteva minute „să se odihnească” și se schimbă apa. Spuma trebuie strânsă și îndepărtată din timp în timp. Când nu se mai formează, se adaugă în oală morcovii, rădăcina de pătrunjel și cea de țelină.

Se lasă totul la foc mic în jur de trei ore sau până când carnea este fiartă foarte bine. Atenție, legumele se scot mai repede, înainte să devină sfărâmicioase.

Toate ingredientele se toacă cu grijă, în cubulețe mici, de aceeași dimensiune. Unul dintre cei mai importanți pași, ce poate face diferența dintre un preparat wow și unul nu tocmai reușit, este adăugarea murăturilor. Ele trebuie stoarse cu simț de răspundere, pentru ca salata să nu fie apoasă. Dacă se sare această etapă, putem spune adio nu doar formei pe care vrem să o dăm preparatului-vedetă al meselor de sărbători, ci și gustului. Este indicat să se lase la scurs castraveții preț de zece minute într-o sită fină sau să fie presați cu ajutorul unui tifon.

Nu este un preparat românesc!

Chiar dacă și-a câștigat un loc important în cultura noastră, nu este un preparat românesc. „Vinovat” pentru apariția salatei de boeuf este un bucătar belgian, Lucien Olivier. Se întâmpla undeva în jurul anului 1860. El și-a botezat invenția „salde de gibier”, la restaurantul Ermitaj, unul dintre cele mai mari și mai spectaculoase restaurante din Moscova. Rețeta a fost ținută secret, fiind pierdută în momentul în care Ermitaj și-a închis porțile.

Ulterior, numeroși bucătari din tot estul Europei au început să inventeze rețete asemănătoare, înlocuind însă ingredientele originale scumpe cu altele mai ieftine, precum carnea de pui sau de vită. De-a lungul timpului, salata de boeuf a devenit un fel de mâncare foarte comun în diferite țări ale lumii, fiecare adaptând propria rețetă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...