Aşa se înmormântează acum persoanele decedate de Covid. Ce spune noul ordin al Ministerului Sănătăţii

Ioana Bucur 09.04.2021, 22:00
Aşa se înmormântează acum persoanele decedate de Covid. Ce spune noul ordin al Ministerului Sănătăţii

Anunț important de la Ministerul Sănătății. Așa se înmormântează acum persoanele decedate de Covid. Vlad Voiculescu a semnat, vineri seară, ordinul de schimbare a protocolului specific privind decesele pacienţilor infectaţi SARS-CoV-2. Ce se schimbă.

Aşa se înmormântează acum persoanele decedate de Covid

Se schimbă regulile din spitale în cazul celor infectați cu SARS-CoV-2. Ministerul Sănătății a aprobat un nou ordin prin care se permite familiilor bolnavilor de Covid să îi viziteze în spital, în anumite condiții. Accesul în unitățile medicale va fi permis și reprezentanților Bisericii. Mai mult, se va modifica și procedura de înhumare. Așa se înmormântează acum persoanele decedate de Covid.

Potrivit noilor schimbări aduse protocolului de înmormântare, familia sau reprezentantul legal va pune la dispoziție atât îmbrăcămintea în care va fi îmbrăcat decedatul cât și sicriul în care va fi așezat. Înhumarea sau incinerarea se va face, la fel ca până acum, cu sicriul sigilat, în aceleaşi condiţii de înhumare impuse persoanelor decedate din alte cauze, cu respectarea voinței familiei decedatului și a ritualurilor cultului de care aparține, respectând normele prevăzute de lege.

În cazul deceselor, familia va trebui să se prezinte la spital pentru ridicarea decedatului în termen de 24 de ore de la deces, pentru familia/reprezentantul legal care locuiește la o distanţă mai mică de 100 km de locul decesului, şi de maximum 48 de ore dacă aceştia locuiesc la o distanţă mai mare de 100 km sau în situaţii speciale. În cazul în care rudele sau reprezentanții legali ai persoanelor decedate nu se vor putea ocupa personal de formalităţile de declarare a decesului în termenul stabilit (este internat în spital, este în carantină/izolare la domiciliu, suferă de o afecţiune medicală gravă care îi împiedică deplasarea etc.), va fi îndrumat să trimită, folosind e-mail, aplicații de comunicare (de tip WhatsApp), fax sau alt mijloc de comunicare la distanţă sau chiar printr-o persoană delegată, o declaraţie semnată pe propria răspundere, la care anexează actul său de identitate şi o delegaţie pentru o altă persoană sau un reprezentat al unei firme de pompe funebre care să efectueze identificarea şi să ridice decedatul. Nu este permisă ieşirea familiei/reprezentantului legal din izolare sau carantină pentru identificarea sau ridicarea decedatului.

Cum explică Vlad Voiculescu gafa despre înmormântările Covid
Vlad Voiculescu. Inquam Photos / Octav Ganea

Pacienții Covid, vizitați în spital de familie și preot, în anumite condiții

O altă schimbare importantă este legată de condițiile în care bolnavii de Covid-19 vor putea primi, la cerere, asistență religioasă, în funcție de specificului cultului din care fac parte, și cu acordul medicului curant. Pentru a se asigura protecția clericului și a pacientului, vizita se va face doar în anumite condiții. Astfel, un singur cleric va putea intra la pacient, o singură dată, iar întâlnirea nu poate dura mai mult de 15 minute. Acesta va fi îmbrăcat, din cap până în picioare, în echipament complet individual de protecție, ce va fi pus la dispoziție de unitatea medicală în care este internat pacientul, așa cum se arată în metodologia în vigoare și va respecta toate măsurile sanitare care se impun. Obiectele de cult ce vor fi folosite de clerici vor fi dezinfectate și înainte și după vizită, cu acordul și sub supravegherea medicului curant. Cu toate astea, sunt interzise obiectele ce generează flacără deschisă/închisă sau scânteie.

Noul protocol prevede că pacienții Covid-19 în stare gravă vor putea beneficia, pe durata internării în spital, de vizita unui membru al familiei sau a unui reprezentant legal , la cerere. Pentru asta, va fi nevoie de acordul medicului curant în aceleași condiții privind asigurarea protecției ca în cazul clericilor, cu mențiunea că în cazul acetuia nu este permisă introducerea niciunui obiect în zona în care sunt îngrijiți pacienții cu COVID-19.

Textul integral al ordinului emis de Ministerul Sănătății poate fi citit AICI.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...