Editorial Alin Buzărin

Vlad Voiculescu sau eșecul politicianului de tip nou

Alin Buzărin 09.04.2021, 15:36
Vlad Voiculescu sau eșecul politicianului de tip nou

Povestea cu morții de Covid băgați în saci îmbrăcați sau dezbrăcați e doar o picătură de habarnism acut într-un ocean de deșertăciune cronică. Ministrul Sănătății nu știa o chestiune pe care ar fi trebuit s-o știe,mai mult, insista, plin de aplomb, că lucrurile stau exact pe dos decât în realitate. Pentru mult mai puțin, Nelu Tătaru ar fi fost masacrat public, iar pe vremea lui Ceaușescu un ministru care ar fi comis asemenea erori publice, ar fi fost trimis, în cel mai bun caz, ambasador în vreun stat insular de prin Pacific.

Marea păcăleală

Acum un an și ceva tânărul milenarist Vlad Voiculescu întrupa vrerea multora asemenea lui, inși pretinși de dreapta, care încep încet-încet să-și cam dea seama că de fapt aspiră la valorile unui capitalism democratic, în esență un fel de comunism nord-coreean, cu singura deosebire că nu te duci la cantină cu sufertașul, ci la fast-food cu trotineta electrică. Ușor graseiat, având acel aer de ”nerds” din filmele cu studenți americani, Voiculescu înmuia inimile și topea conștiințele. Era în opoziție, critica incompetența, abuzul, părea să-i stea bine în haina aceea de Theodor Diamant adunând vreascuri pentru încălzirea Falansterului de la Scăieni. Încet-încet, poleiala i s-a dus și au apărut la iveală superficialități și tare pe care le duc după ei mulți colegi de-ai săi de doctrină.

De acord cu Domnia Sa că fiecare răspunde doar pentru faptele sale, însă a ascunde cât s-a putut trecutul de informator al Securității (dovedit de Justiție) al tatălui său e măcar un act de nesinceritate, dacă nu și intenția de a trece sub obroc o chestiune care i-ar fi putut fi defavorabilă. Dacă ar fi spus de la începutul aparițiilor sale în spațiul public cum stau lucrurile, ar fi primit un certifcat de sinceritate și de demnitate. Așa, a obținut contrariul.

Vlad Voiculescu sau esecul politicianului de tip nou
Vlad Voiculescu sau esecul politicianului de tip nou

Fățarnic

Când a avut loc incendiul de la spitalul din Piatra Neamț era în Opoziție și a martelat în declarații Puterea. Când a ars secția de la ”Matei Balș” și era la Putere, mai avea puțin și ne îndemna să ne bucurăm că avem așa puțini morți.

Nicio deosebire față de comuniști, pesediști, pedeliști și alți predecesori. Cu toții au vorbit, când au ajuns la Putere, despre ”moștenirea dezastruoasă”. Uitând sau ignorând că dacă alegătorilor le-ar fi fost bine cu cei dinainte, nu i-ar mai fi votat pe ei, ci pe predecesori.

Panaceul universal

Îmboldit de patima scrisului, compunând abundent texte pe care apoi le publică pe Facebook,  VV nu-și dezvăluie doar limitele literare, ci scoate la iveală și grave carențe de limbă română. Dincolo de cîteva suave dezacorduri, apar și pleonasme care ar face să roșească un elev de gimnaziu.

Celebrul deja ”panaceu universal”, pe care l-a folosit de mai multe ori, e indiciul limpede că ne aflăm în fața unui semidoct. Nu doar el, ci o generație întreagă de pretinși intelectuali, aflați în conflict evident cu gramatica, văduviți de proprietatea termenilor, neajunsuri izvorâte mai ales de lipsa lecturilor.

Luat în brațe

În ceea ce-l privește pe subalternul său de la Sănătate, premierul Florin Cîțu o scaldă maiestuos. Colegii de doctrină Dan Barna, șeful de partid, și Anca Dragu, președintele Senatului, îl susțin cu ardoare. Par să fie cu toții alcătuiți din aceeași plămadă.

Printre vrafurile lor de diplome, de doctorate și de masterate se lăfăie praful inculturii, superficialității și politicianismului. Primele două defecte sunt stigmatizabile, ultimul, însă pare să fie nu doar la modă, ci și redutabil.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Alin Buzărin
Editorialist, un gazetar cu o vastă experianță în presa din România, Alin Buzărin semnează de două ori pe săptămână opinii și editoriale pentru Impact.ro. Cel mai probabil îl...