Cum explică Vlad Voiculescu gafa despre înmormântările Covid.”Am preluat o informație greșită”

Ioana Bucur / 08.04.2021, 23:14
Cum explică Vlad Voiculescu gafa despre înmormântările Covid.”Am preluat o informație greșită”

Cum explică Vlad Voiculescu gafa despre înmormântările Covid. Ministrul Sănătății a avut un schimb tăios de replici cu jurnaliștii, pe tema interzicerii îmbrăcării pacienților decedați în urma infecției cu SARS-CoV-2, oficialul negând cu vehemență existența unei astfel de prevederi legale. În cele din urmă, Voiculescu și-a recunoscut greșeala, explicând ce se întâmplase.

Cum explică Vlad Voiculescu gafa despre înmormântările Covid

„Nu spune nicăieri într-un ordin de ministru că oamenii ar trebui să fie dezbrăcaţi. Dacă nu s-a respectat undeva este lipsa unui bun simţ elementar (…) Nu există nicio prevedere într-un ordin de ministru care spune că oamenii nu trebuie să fie îmbrăcaţi”, spunea, joi Vlad Voiculescu, în fața jurnaliștilor.

Doar că vehemența ministrului Sănătății, care a susținut că „nu scrie nicăieri că trebuie să fie înmormântați dezbrăcați, vorbind despre protocolul ce trebuie urmat în cazul celor decedați în urma infecției cu SARS-CoV-2, nu putea schimba existența unui ordin de ministru semnat anul trecut de Nelu Tătaru, care se referă la pacienţii autopsiaţi, și care spune că „aceste cadavre se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare şi nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac”. 

„Dacă cei de la pompe funebre au înmormântat oameni fără să respecte legea, atunci, da, au făcut-o de capul lor şi nu are nimeni din minister de ce să îşi ceară scuze pentru asta. Îmi pare foarte rău dacă s-a întâmplat lucrul acesta. Nu are nicio legătură cu ce a semnat domnul Nelu Tătaru în 2020. Va răspunde cine a greşit. Dacă cei de la pompe funebre nu au respectat normele în vigoare”, a mai spus ministrul.

Cum explică Vlad Voiculescu gafa despre înmormântările Covid
Vlad Voiculescu. Inquam Photos / Octav Ganea

„Am preluat o informație greșită”

S-a lăsat liniște în momentul în care i-a fost citit un fragment din ordinul de ministru semnat de Nelu Tătaru, în 2020: „Cadavrele contaminate ca urmare a infecţiei COVID-19 confirmate prin teste specifice de laborator, care au fost autopsiate, se îmbălsămează cu caracter obligatoriu la sfârşitul autopsiei pentru a preveni transmiterea infecţiei. Aceste cadavre se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare şi nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac”.

Reacția a venit mai târziu, printr-o postare publicată pe pagina de Facebook a ministrului. Cum explică Vlad Voiculescu gafa despre înmormântările Covid? Spunând că a preluat o informație greșită pe care intenționează să o modifice.

„Tocmai am avut declaraţii de presă. Din păcate, în cadrul întâlnirii am preluat o informaţie greşită şi am insistat asupra ei în dialogul cu reporterii, lucru pentru care îmi cer scuze. Într-adevăr, aşa cum mai mulţi reporteri au semnalat, o parte a celor decedaţi – şi anume cei autopsiaţi – conform vechiului ordin de ministru, persoanele decedate în urma infecţiei cu SARS-CoV-2 „se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare şi nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac”. Este o reglementare din data de 6 aprilie 2020 pe care nu o voi comenta ci o voi modifica în cursul zilei de astăzi”, a scris Vlad Voiculescu pe reţeaua de socializare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI