Arhivele din perioada comunismului au scos la iveală întâmplări bine ascunse. Cum au vrut agenţii secreţi străini să-şi facă reţele de informatori în România

Elena Avramescu 12.07.2021, 11:25
Arhivele din perioada comunismului au scos la iveală întâmplări bine ascunse. Cum au vrut agenţii secreţi străini să-şi facă reţele de informatori în România

Arhivele din perioada comunismului. În judeţul Vrancea au avut loc mai multe evenimente, atunci când un individ a fost pus sub o atentă supraveghere de către ofiţerii de contraspionaj ai Securităţii.

Arhivele din perioada comunismului

Astfel că arhivele din perioada comunismului au reușit să scoată la iveală numeroare întâmplări cu agenţi secreţi străini care au dorit să-şi facă reţele de informator la noi în ţară. Este vorba chiar despre un sovietic prezent şi în judeţul Vrancea, care s-a folosit de legăturile de rudenie pe care le avea datorită căsniciei cu o localnică.

Astfel că rezultatele supravegherii au fost concretizate de către unul dintre şefii Securităţii Vrancea din perioada comunistă, colonelul Savin Dănilă, într-o notă-raport ce datează din 13 octombrie 1982 care a fost înaintată conducerii P.C.R. Vrancea solicitându-se aprobarea de „a fi lucrate informativ” acele persoane, membre de Partid care stabiliseră contacte cu agentul sovietic.

De combaterea spionajului ţărilor socialiste în România se ocupa, în epoca Ceauşescu, celebra U.M. 0110 a Securităţii (cunoscută şi sub denumirea de unitatea de contraspionaj „anti-K.G.B.”). La nivelul Securităţii Judeţului Vrancea sarcini de combaterea a spionajului sovietic îl aveau ofiţerii din cadrul Biroului III Contraspionaj.

Agenţii sovietici de spionaj, folosindu-se de legăturile de rudenie pe care le aveau în judeţ, căutau să stabilească contacte cu diverşi cetăţeni pe care îi analizau ulterior în vederea recrutării. Erau preferaţi cei cu sentimente filosovietice şi/sau cei profund nemulţumiţi de lipsurile care începuseră să se resimtă deja în România la începutul ultimului deceniu de dictatură ceauşistă, a declarat Bogdan Constantin Dogaru, istoric la Arhivele Naţionale, care a cercetat documentele găsite în arhivele PCR.

Arhivele din perioada comunismului
Arhivele din perioada comunismului

S-a aflat că, din anul 1979, au apărut informaţii referitoare la un spion numit Viaceslav Alexeev Sorel, fiind cetăţean sovietic din Kiev, de profesie inginer, dar ofiţer activ cu gradul de colonel, care în perioada staţionării trupelor sovietice pe teritoriul ţării noastre a fost locţiitor tehnic al unei unităţi de tancuri în Garnizoanele Rm. Sărat şi Focşani.

Tot atunci s-a căsătorit cu o româncă din Râmnicu Sărat astfel că avea rude apropiate în oraşele Focşani, Bucureşti, Tg. Jiu şi Iaşi. În plus, an de an, Sorel făcea vizite în România, chiar și la Focşani, unde are un cumnat, personal muncitor la Întreprinderea de Scule şi Elemente Hidraulice, unitate etalon în România. Astfel că bărbatul s-a folosit de aceste vizite cu scopul de a intra în contact cu cât mai multe persoane, în special persoane cu funcţii. S-a zvonit că atitudinea sa a fost considerată suspectă, prin numărul deplasărilor în România, dar și prin persoanele cu care a intrat în contact.

Activitatea desfăşurată de Sorel, pe linia culegerii de informaţii, este confirmată chiar de respectivul, care într-o discuţie, referindu-se la o persoană pe care o cunoscuse recent şi despre care aflase că este un nemulţumit a afirmat: , explicând în continuare că ei au un sistem foarte bun de culegere informaţii din toate ţările şi se bizuie pe starea de spirit a maselor largi ale populaţiei, pe nemulţumirile pe care le au acestea, căutând să le izoleze cât mai mult de conducerea ţării lor prin informatorii lansaţi în rândul maselor, această armă fiind mai eficientă decât pistoalele şi dinamita, găsim notat în informarea făcută de şeful Securităţii din Vrancea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...