Cum se jigneau consilierii Gabrielei Firea. Cornel Dinu spunea despre Petre Roman că a chemat trupele sovietice în România

Stan Filon 23.08.2020, 14:14
Cum se jigneau consilierii Gabrielei Firea. Cornel Dinu spunea despre Petre Roman că a chemat trupele sovietice în România

Acum trag în aceeași direcția barca Gabrielei Firea, dar în trecut se jigneau ca la ușa cortului! Vorbim despre doi candidați propuși de PSD pentru funcția de consilieri la Primaria Capitalei.

Cum se jignea Petre Roman și Cornel Dinu, în urmă cu 10 ani

Ura dintre Petre Roman și Cornel Dinu a răbufnit în urmă cu 10 ani, dar fostul dinamovist spune că are dovezi vechi de când Revoluția din 89. Cornel Dinu a intervenit telefonic la emisiunea „Nașul” de la B1 TV, unde se făceau dezvăluiri în serie despre crimele orchestrate de gruparea pro-sovietică Iliescu-Brucan-Militaru-Voican-Roman în decembrie 1989.

Fostul legendă dinamovistă a vorbit din perspectiva unui martor ocular, prezent în sediul TVR ca om de încredere al lui Ion Iliescu, pe 22-23 decembrie 1989, după fuga lui Nicolae Ceaușescu. Cornel Dinu a declarat în 2010 că în noaptea de 22/23 decembrie, spre dimineață, a asistat la discuțiile privind chemarea trupelor sovietice în România, „pentru a ne scăpa de teroriști”. Se vorbea la telefon cu consulul sovietic, în absența din România a ambasadorului URSS, Evgheni Tiajelnikov, care în acea perioadă se retrăsese strategic la Chișinău.

Cum se jignea Petre Roman și Cornel Dinu, în urmă cu 10 ani
Cum se jignea Petre Roman și Cornel Dinu, în urmă cu 10 ani 

Dinu l-a acuzat pe Roman că a cerut intervenția trupelor sovietice, la Revoluția din 1989

Discuțiile au fost purtate la telefonul biroului de la etajul 11 al Televiziunii Române (biroul directorului general, unde se instalase noul grup de putere din jurul lui Ion Iliescu), „undeva în jurul orelor 3.00-4.00”, în limba rusă, de către Ion Iliescu și Petre Roman.

Cornel Dinu a remarcat că Petre Roman se exprima extrem de fluent în limba rusă și că a intervenit de mai multe ori în cadrul discuției cu diplomatul rus. Roman era cel care cerea cu insistență ajutorul trupelor sovietice, susține Dinu, un mare fan și apărător al lui Ion Iliescu.

„Eu am stat în aceeaşi încăpere cu Ion Iliescu în noaptea de 22 spre 23 decembrie, la Televiziunea Română, de la 9 seara până dimineaţa la 7.20. Ion Iliescu este un patriot şi şi-a păstrat tot timpul cumpătul. Cel care s-a speriat a fost Petre Roman, care voia să salveze. Ce să salveze? – că totul era o diversiune cu 4-5 scenarii. Petre Roman a fost cel care, într-o rusă perfectă, a vorbit la telefon cu consulul Uniunii Sovietice, solicitând intervenţia trupelor sovietice. A existat  o variantă ca aceste trupe să intervină să facă o logică antiteroristă. Domnul consul a explicat clar: «Nu ne amestecăm. Trupele sunt debarcate, în două ore sunt în centru, dar nu ne putem amesteca»”.

”Eu nu am în memorie aşa ceva”

Rusul, evident, mințea: masive trupe sovietice, deghizate în „turiști”, erau deja în România și acționau pentru resovietizarea rapidă a României, prin impunerea echipei lui Ion Iliescu.

Replica lui Petre Roman nu s-a lăsat deloc așteptată. ”Toate declaraţiile lui Dinu sunt formate numai din minciuni sfruntate şi absurdităţi. E aberant. În noaptea aceea nu aveam nicio calitate, nicio atribuţie să contactez pe cineva de la Ambasada Sovietică”, s-a apărat Petre Roman.

„Chestiunea cu trupele sovietice – e o nebunie. Nu există niciun fel de elemente referitoare la asta. Eu nu am în memorie aşa ceva”, a mai spus Român, minținut flagrant, grosier.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...