Aplicația pe care toți utilizatorii de sistem Android trebuie să o șteargă din telefon. Peste un milion de persoane au pățit-o din cauza ei

Ana Anitoiu 02.09.2022, 16:30
Aplicația pe care toți utilizatorii de sistem Android trebuie să o șteargă din telefon. Peste un milion de persoane au pățit-o din cauza ei

O aplicație trebuie să fie ștearsă de toți utilizatorii de sistem Android care o au în telefonul mobil. Peste un milion de persoane au pățit-o din cauza ei. Specialiștii de la o companie de securitate cibernetică au explicat cum acționează aceasta.

Ce aplicație trebuie să fie ștearsă de utilizatorii Android

Aplicația a fost descărcată de peste un milion de ori. Adware-ul ascuns în aceasta afișează reclame plictisitoare ce apar la întâmplare pe ecranul telefonului mobil, conform companiei de securitate cibernetică Malwarebytes, care a identificat problema.

Specialiștii de la compania Malwarebytes au precizat că aceste reclame apar chiar și în momente în care aplicația nu este folosită. Odată instalată, această aplicație, numită „PDF reader – documents viewer”, emite o alertă sonoră ori de câte ori telefonul infectat este blocat.

Când utilizatorul telefonului îl deblochează pentru a vedea despre ce este vorba, apare un anunț pe tot ecranul. La scurt timp, urmează un alt anunț sub formă de videoclip. Apoi, reclamele apar tot mai des, proprietarul dispozitivelor ajungând să fie exasperat de ele.

Aplicatia pe care toti utilizatorii de sistem Android trebuie sa o stearga din telefon
O aplicatie trebuie sa fie stearsa de utilizatorii de Android care au instalat-o. Foto: unsplash.com

Cum câștigă bani infractorii cibernetici prin această aplicație

La fiecare afișare a unui astfel de anunț, infractorii cibernetici din spatele aplicației câștigă o mică sumă de bani. Însă, în total, adună câștiguri considerabile, întrucât aplicația mobilă a fost descărcată de peste un milion de oameni.

„Durează câteva ore până când aplicația va afișa reclame. Această întârziere are loc pentru a face mai dificilă identificarea aplicației care duce la apariția reclamelor. De exemplu, anunțurile pe întreg ecranul afișate imediat după instalare ar duce probabil la o dezinstalare rapidă”, au atras atenția specialiștii de la Malwarebytes.

Unul dintre ei Nathan Collier, a spus că această aplicație mobilă a fost creată într-un mod inteligent, pentru a-i induce în eroare pe utilizatori. Aplicația este disponibilă pe Google Play Store din noiembrie 2021 și are în prezent peste un milion de descărcări.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...