Farsa TikTok bazată pe o schemă de fraudă. Cum conving infractorii cibernetici victimele să îi sune

Mihnea Tălău 13.07.2022, 14:55
Farsa TikTok bazată pe o schemă de fraudă. Cum conving infractorii cibernetici victimele să îi sune

O farsă populară pe TikTok presupune să suni prietenii și să le spui că o sumă considerabilă de bani este pe cale să fie dedusă din contul lor, folosind o voce de robot telefonic automat. Vishing-ul este un tip de fraudă folosită în mod activ de hackeri, informează specialiștii Kaspersky.

Acest tip de escrocherie cibernetică face ravagii

Cercetătorii de la Kaspersky au descoperit o creștere a numărului de e-mailuri de phishing în luna iunie (aproape 100.000 în total) și au adunat aproximativ 350.000 de e-mailuri de phishing între martie și iunie 2022. În plus, aceștia au descris funcționarea vishing-ului și cum puteți evita să vă implicați în capcana acestui infractor cibernetic.

Escrocheria populară pe TikTok cunoscută sub numele de „vishing”, cunoscută și sub denumirea de „phishing vocal”, presupune convingerea oamenilor să sune infractorii online și să le ofere informații personale și detalii financiare. Aceasta începe cu un e-mail ciudat care pretinde a fi de la un mare retailer online sau de la un sistem de plată, așa cum se întâmplă în cazul majorității operațiunilor de phishing. De exemplu, o scrisoare care pretinde că provine de la un PayPal fals vă poate informa că tocmai a fost solicitată retragerea unei sume importante de bani din contul dumneavoastră.

E-mailurile de tip „vishing” cer victimei să sune imediat la numărul de asistență pentru clienți furnizat în e-mail, spre deosebire de e-mailurile tipice de phishing care cer victimei să facă clic pe un link pentru a anula tranzacția. Motivul pentru care site-urile de phishing au fost alese în mod deliberat de hackeri, potrivit specialiștilor Kaspersky, este că, atunci când utilizatorii le vizitează, au timp să reflecteze asupra alegerilor lor sau să vâneze indicatorii de avertizare că pagina este falsă, scrie techxmedia.com.

Cu toate acestea, atunci când victimele discută la telefon, sunt frecvent distrași și le este mai greu să se concentreze. Atacatorii le bruschează, le intimidează și le cer să dezvăluie rapid informațiile cardului de credit pentru a anula presupusa tranzacție frauduloasă, pentru a le supăra și mai mult în aceste condiții. Infractorii cibernetici utilizează informațiile despre contul bancar al victimei pe care le-au obținut pentru a fura bani, lăsând portofelul victimei gol.

Analiștii Kaspersky subliniază că au găsit aproximativ 350.000 de e-mailuri de phishing care solicită victimelor să sune și să anuleze o tranzacție în ultimele patru luni (din martie până în iunie 2022). Creșterea bruscă a acestor e-mailuri, care în luna iunie a ajuns la aproximativ 100.000, i-a determinat pe cercetătorii Kaspersky să concluzioneze că este posibil ca această tendință să continue să se extindă.

Clientii unei mari banci din Romania, tintele hackerilor

Cum vă puteți proteja de vishing

Pentru a vă proteja de vishing, specialiștii Kaspersky prezintă mai multe recomandari.

– Verificarea adresei expeditorului. Majoritatea e-mailurilor spam sunt trimise de la adrese ilogice sau care par inventate, cum ar fi [email protected] sau ceva de genul acesta. Puteți vizualiza adresa de e-mail completă trecând peste numele expeditorului, care ar putea fi scris incorect. Dacă nu sunteți sigur, puteți introduce o adresă de e-mail într-un motor de căutare pentru a vedea dacă este validă sau nu.

– Țineți cont de natura informațiilor solicitate. Întreprinderile legitime nu vă vor trimite la întâmplare un e-mail în care să vă ceară date sensibile, cum ar fi numărul de asigurare socială, informații bancare sau despre cardul de credit sau alte informații personale. În general, ar trebui să fiți prudent atunci când răspundeți la mesaje nesolicitate care vă cer să „verificați detaliile contului” sau „să vă modificați informațiile din cont”.

– Fiți atenți la orice semn de urgență în comunicare. Această tehnică este una pe care spammerii o folosesc frecvent pentru a exercita presiune. De exemplu, cuvântul „urgent” sau „este necesară o acțiune imediată” poate fi prezent în subiectul mesajului pentru a vă constrânge să acționați.

– Verificarea greșelilor gramaticale și de ortografie este o tehnică bună pentru a depista un escroc. Greșelile gramaticale și greșelile de scriere ridică semnale de alarmă. O formulare sau o gramatică ciudată este, de asemenea, inacceptabilă, ceea ce se poate întâmpla ca urmare a faptului că e-mailul a fost tradus de mai multe ori de traducători diferiți.

– Configurarea unui program de securitate de încredere și respectarea instrucțiunilor acestuia. Soluția sigură va rezolva apoi automat majoritatea problemelor și vă va notifica atunci când este necesar.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...