Anunțul EMA despre pastila anti-Covid de la Pzifer. Ce a decis Agenția Europeană a Medicamentului

Beatrice Dumitru 16.12.2021, 18:37
Anunțul EMA despre pastila anti-Covid de la Pzifer. Ce a decis Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a decis în privința pastilei anti-Covid, dezvoltată de Pfizer. Pilula, denumită Paxlovid, ar trebui să rămână eficientă împotriva Omicron, a anunțat gigantul farmaceutic, în urma testelor de laborator.

EMA, decizie în cazul pastilei anti-Covid de la Pfizer

Pilula anti-Covid de la Pfizer a redus cu aproape 90% spitalizările și decesele la persoanele cu risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii, potrivit studiilor de laborator, dacă este luată în primele zile după apariția simptomelor. Pastila ar trebui să rămână eficientă împotriva Omicron, a anunțat Pfizer. Antiviralele acţionează prin reducerea capacităţii unui virus de a se replica, încetinind astfel boala.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a declarat joi, 16 decembrie, că a aprobat utilizarea de urgență în Uniunea Europeană a pastilei anti-Covid dezvoltată de Pfizer, care nu a primit încă  autorizație completă de introducere pe piață. Recomandarea EMA se bazează pe rezultatele studiilor companiei Pfizer, realizate pe un eșantion de peste 2.200 de persoane.

Anunțul EMA despre pastila anti-Covid de la Pzifer. Ce a decis Agenția Europeană a Medicamentului
EMA a autorizat pastila Pfizer anti-Covid.

„Medicamentul, care nu este încă autorizat în UE, poate fi utilizat pentru a trata adulții cu Covid-19 care nu au nevoie de oxigen suplimentar și care prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă severă de boală”, a precizat EMA într-un comunicat, preluat de Le Figaro.

EMA a emis acest aviz pentru a sprijini autoritățile naționale care pot decide cu privire la o posibilă utilizare timpurie a medicamentului, dacă continentul se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri”, se mai precizează în comunicat.

Cinci medicamente anti-Covid autorizate de EMA

De asemenea, autoritatea de reglementare europeană a aprobat joi două noi tratamente împotriva Covid-19, tratamentul cu anticorp monoclonal GlaxoSmithKline, precum și un medicament imunosupresor deja autorizat în UE pentru tratamentul diferitelor afecțiuni inflamatorii.

Tratamentul GSK „reduce mult” spitalizările la pacienții cu risc, a mai precizat EMA. În ceea ce privește tratamentul Kineret al suedezilor de la Sobi, deja folosit pentru a trata artrita și bolile inflamatorii, acesta poate „preveni dezvoltarea insuficienței respiratorii severe la pacienții cu Covid-19”.

Cu aceste două tratamente autorizate, numărul medicamentelor anti-Covid în cadrul strategiei terapeutice a UE a ajuns la cinci.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...