Pastila Pfizer anti-COVID-19 reduce semnificativ riscul de spitalizare şi de deces. Adrian Marinescu: „Ar însemna mult pentru pacienţi şi spitale”

Beatrice Dumitru 05.11.2021, 18:02
Pastila Pfizer anti-COVID-19 reduce semnificativ riscul de spitalizare şi de deces. Adrian Marinescu: „Ar însemna mult pentru pacienţi şi spitale”

Pfizer a dezvăluit primele rezultate ale tratamentului său antiviral experimental împotriva Covid-19. Compania americană intenționează să furnizeze cât mai repede rezultatele studiului Agenției pentru Medicamente din Statele Unite, pentru ca tratamentul să intre pe piață.

Pastila Pfizer reduce riscul de spitalizare și deces

Este al doilea medicament de acest tip care arată rezultate pozitive, după tableta dezvoltată de Merck, autorizată pe 4 noiembrie, în Marea Britanie. Ușor de administrat, aceste tratamente reprezintă o completare a vaccinurilor împotriva Covid-19. Rezultatele inițiale ale Pfizer se bazează pe studii clinice realizate pe un eșantion de 1.200 de adulți cu coronavirus, expuși riscului de a dezvolta o formă gravă a bolii. În câteva zile de la debutul simptomelor, unora li s-a administrat pilula Pfizer, iar alții au primit un placebo.

Pastila Pfizer anti-COVID-19 reduce semnificativ riscul de spitalizare şi de deces .Adrian Marinescu:
Pzifer a scos pastila anti_covid-19.

Rezultatele studiului au arătat că pilula a avut o eficientă de 89% în prevenirea riscului de spitalizare sau deces, în cazul pacienților cu Covid-19 care au primit medicamentul la scurt timp după infectare.

Aceste date sugerează că tratamentul nostru antiviral, dacă este aprobat de autoritățile de reglementare, are potențialul de a salva viețile pacienților, de a reduce severitatea infecțiilor cu Covid-19 și de a preveni până la nouă din zece spitalizări”, a precizat Albert Bourla, șeful Pfizer.

Adrian Marinescu, despre noua pastilă Pfizer

Antiviralul acționează prin scăderea capacității unui virus de a se multiplica și administrat în combunație cu un antiviral mai vechi, numit Ritonavir, poate încetini împrăștierea virusului în organism. Medicul Adrian Marinescu de la „Matei Balș” a explicat cât este de important acest tratament, mai ales pentru România.

„Ar însemna foarte mult, nu numai pentru România. E adevărat că aici ar trebui să avem lucruri care să se întâmple. Să avem o testare extinsă, să am un diagnostic pus rapid astfel încât pacientul să nu ajungă târziu la spital. (…) Faptul că poate fi administrat pe cale orală acasă este un lucru extrem de facil pentru că va fi administrat prin medicul de familie sau orice alt medic care va prescrie medicamentul şi în felul acest nu va mai fi o presiune mare la nivelul spitalelor şi lucrurile se vor putea așeza altfel,” a declarat Adrian Marinescu.

Pfizer nu a precizat nimic despre efectele adverse ale tratamentului, dar a explicat că acestea au apărut la aproximativ 20% din cazurile studiate. Medicamentul Pfizer va fi comercializat sub numele de Paxlovid.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...