Anunțul dimineții de la Raiffeisen Bank pentru toți clienții: mulți români au așteptat asta

Gabriel Peneș, Ana Chivu 31.03.2023, 09:28
Anunțul dimineții de la Raiffeisen Bank pentru toți clienții: mulți români au așteptat asta

Supusă unor presiuni internaționale tot mai intense, Raiffeisen Bank a luat decizia așteptată de multă lume referitoare la afacerile sale din Rusia. Deocamdată este un prim pas al băncii austriece în această direcție, Raiffeisen Bank International (RBI) intenționând să mențină câteva activități pentru a-și păstra licența de funcționare.

Anunțul dimineții de la Raiffeisen Bank pentru toți clienții

Raiffeisen Bank (RBI), una dintre ultimele bănci internaţionale prezente în Rusia, a anunțat, joi, că vrea să obţină „vânzarea sau sciziunea” filialei sale ruse, la mai bine de un an de la primele sancţiuni impuse sectorului bancar rusesc din cauza războiului declanșat de Moscova în Ucraina.

Totuși, oficialii grupului bancar austriac au catalogat drept „aroganţă morală” criticile îndreptate spre afacerile băncii din Rusia, chiar dacă au anunţat că vor analiza o posibilă vânzare a acestor operaţiuni, în contextul presiunilor crescute, transmite Reuters, conform Agerpres.

Preşedintele RBI, Erwin Hameseder, i-a acuzat pe critici că practică „o gândire morală de tip alb sau negru” dintr-o poziţie confortabilă lipsită de riscuri şi a subliniat faptul că majoritatea firmelor occidentale nu au plecat încă din Rusia. „Aceasta este realitatea”, a spus Erwin Hameseder la Adunarea Generală Anuală a acţionarilor Raiffeisen.

Anunțul dimineții de la Raiffeisen Bank pentru toți clienții: mulți români au așteptat asta
Raiffeisen Bank a anunțat că va iniția vânzarea sau sciziunea filialei din Rusia a băncii austriece, ce este prezentă acolo din 1996

Mulți români au așteptat asta

Cu toate acestea, directorul general de la RBI, Johann Strobl, le-a spus acţionarilor că banca austriacă va analiza o posibilă vânzare sau separare de afacerile din Rusia. Potrivit lui Strobl, Raiffeisen va continua să îşi reducă activităţile în Rusia în timp ce îşi evaluează opţiunile dar va menţine anumite operaţiuni în ideea de a putea să îşi păstreze licenţa bancară. Raiffeisen este prezentă din 1996 în Rusia, unde are peste 9.000 de angajaţi.

„RBI va analiza posibile tranzacţii care pot conduce la o vânzare sau separare a Raiffeisen Bank Russia şi a decuplării sale de grupul RBI, în consultare cu autorităţile relevante”, a spus Johann Strobl.

La începutul acestui luni, Reuters a dezvăluit că Banca Centrală Europeană pune presiune asupra grupului bancar austriac Raiffeisen Bank International să îşi vândă afacerile foarte profitabile din Rusia. Aceste presiuni au venit după ce un înalt oficial american a ridicat semne de întrebare cu privire la afacerile Raiffeisen Bank din Rusia, cu prilejul unei vizite la Viena care a avut loc luna trecută, a spus o altă sursă care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

Încă din luna ianuarie, Biroul de Control al Activelor Străine (OFAC) din cadrul Departamentului american al Trezoreriei, a cerut RBI să răspundă unei serii de întrebări în legătură cu acest subiect.

De asemenea, însuși preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat menţinerea activităţilor băncii austriece – care rămăsese unul dintre cele mai importante grupuri bancare din Rusia.

În România, mai multe companii de stat și private, inclusiv persoane fizice, și-au închis conturile de la Raiffeisen Bank, după ce Austria s-a opus aderării țării noastre la Spațiul Schengen.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....