Vestea momentului despre Raiffeisen Bank: a pierdut deja sume fabuloase și nu e de la boicot

Gabriel Peneș 21.02.2023, 09:33
Vestea momentului despre Raiffeisen Bank: a pierdut deja sume fabuloase și nu e de la boicot

Vestea momentului despre Raiffeisen Bank. Banca austriacă binecunoscută și în România, a avut unele probleme în țara noastră, după ce mai multe companii și instituții de stat și private, dar și persoane fizice și-au închis conturile în semn de boicotare a instituției bancare după ce Austria s-a opus aderării României la Spațiul Schengen. Acum, însă, complicațiile băncii vin de peste Ocean și nu au legătură cu acel boicot.

Vestea momentului despre Raiffeisen Bank

Raiffeisen Bank s-a găsit într-o poziție delicată după ce Austria s-a opus intrării României în Schengen. Dar după o scurtă „învolburare”, situația s-a liniștit. În schimb, o „furtună” mult mai mare s-a iscat peste Ocean, în ceea ce privește banca austriacă.

Acţiunile grupului bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI) au înregistrat, luni dimineaţa, o cădere de peste 7% la debutul tranzacţiilor, după ce vineri banca a recunoscut că a primit o solicitare de la Biroul de control al activelor străine al Departamentului Trezoreriei SUA (OFAC), cu privire la afacerile sale din Rusia, transmite Reuters, citată de Agerpres.

RBI operează în Rusia încă de la prăbuşirea fostei URSS şi în prezent este a zecea mare bancă din Rusia în funcţie de active. Anul trecut, Raiffeisen a înregistrat un profit net de aproximativ 3,8 miliarde de euro, datorită în mare parte unui plus de profit de două miliarde de euro de pe urma afacerii sale din Rusia.

RBI este a zecea cea mai mare bancă din Rusia în funcţie de active. Acţiunile băncii au scăzut, însă, cu 19%, de la începutul războiului, în februarie anul trecut.

Vestea momentului despre Raiffeisen Bank: a pierdut deja sume fabuloase și nu e de la boicot
Acțiunile Raiffeisen Bank au scăzut cu 7% după ce banca a anunțat că a primit solicitare de la Biroul de control al activelor străine al Departamentului Trezoreriei SUA (OFAC), cu privire la afacerile sale din Rusia

A pierdut deja sume fabuloase și nu e de la boicot

Grupul bancar austriac a informat, vinerea trecută, că, în luna ianuarie, a primit o solicitare de la OFAC pentru „a clarifica operaţiunile cu plăţi şi procesele aferente menţinute de RBI în contextul recentelor evoluţii legate de Rusia şi Ucraina”.

OFAC a cerut, astfel, Raiffeisen să-şi detalieze expunerea la Rusia, zona Donbas, Ucraina şi Siria, inclusiv tranzacţiile şi activitatea anumitor clienţi, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. OFAC a solicitat un răspuns, până în februarie, iar avocaţii Raiffeisen negociază o extindere, angajându-se să trimită informaţiile în trei tranşe, în aprilie, mai şi iunie, susţin sursele.

Raiffeisen a spus, într-o declaraţie, că a cooperat pe deplin cu OFAC şi că a înţeles că solicitarea nu a fost declanşată de o tranzacţie sau o activitate specifică. Aceasta a precizat că dispune de procese pentru a asigura conformitatea cu sancţiunile.

Un purtător de cuvânt a declarat că este „încrezător că informaţiile furnizate către OFAC vor satisface cererea lor”, adăugând că întrebările adresate au fost de „natură generală”.

De asemenea, directorul general al Raiffeisen, Johann Strobl, afirma recent că examinează opţiunile privind afacerea din Rusia, dar a subliniat că orice mişcare e complicată, după ce anterior declarase că banca „nu este un stand de cârnaţi”, care poate fi închis peste noapte.

Raiffeisen Bank activează pe piaţa bancară din România de 25 de ani, deservind peste 2,3 milioane de clienţi, persoane fizice şi juridice. Banca are 4.900 de angajaţi 295 de unităţi, 1.131 ATM&MFM şi 27.000 POS-uri.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....