ANRE, anunțul care le dă fiori românilor. Risc uriaș de blocaj în piaţa gazelor

Badea Violeta 23.11.2021, 15:47
ANRE, anunțul care le dă fiori românilor. Risc uriaș de blocaj în piaţa gazelor

Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele Autoritatății Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), vine cu un anunț îngrijorător pentru români. Acesta spune că există un risc uriaș de blocaj în piața gazelor și trei furnizori importanți se pregătesc deja să abandoneze un număr de 30.000 de clienţi.

Mai mulți furnizori importanți își părăsesc clienții

O nouă zi, o altă veste proastă pentru români. Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE, anunță că maimulți furnizori nu au emis încă facturi pentru consumul din luna noiembrie. Motivul? Nu există încă normele de aplicare a legii privind plafonarea şi compensarea facturilor.

„Am văzut şi noi săptămâna trecută un proiect de ordin privind aceste norme şi am trimis punctul nostru de vedere. Sper că iniţiatorii acestor norme vor ţine cont de observaţiile noastre, pentru că riscul de a crea blocaje în piaţă este destul de mare.

Vă dau un exemplu: în actuala formă a legii şi a normelor, ANRE nu poate calcula preţul mediu de achiziţie a energiei electrice şi gazelor după fiecare lună închisă pentru această perioadă.

Va trebui să se închidă întreaga perioadă noiembrie 2021 – martie 2022 pentru a determina fiecare furnizor în parte ce compensări trebuie să primească de la buget pentru a acoperi pierderile datorate plafonării preţurilor.

Acest lucru în cazul multor furnizori, mai ales în cazul celor mici, înseamnă faliment garantat”, a declarat reprezentantul ANRE.

Zoltan Nagy-Bege
Zoltan Nagy-Bege, anunt ingrijorator pentru romani

30.000 de clienţi ar putea rămâne fără furnizor

Tot mai mulți furnizori de gaze abandonează business-ul și clienții. În urmă cu două luni, un număr de aproximativ 31.000 clienți finali au fost preluați de FUI desemnați de ANRE. Acum, alți 30.000 de clienți ar putea rămâne fără furnizori.

„În ultimele trei sau patru săptămâni, ca urmare a situaţiei financiare a unor furnizori, deja peste 50.000 de clienţi de gaze naturale au ajuns la furnizorii de ultimă instanţă şi până la sfârşitul lunii este posibil să apară… deja sunt semne de la doi furnizori că au probleme cu plata facturilor de transport şi echilibrare către Transgaz.

Acest lucru ar însemna încă 9.000 de clienţi. Iarăşi, câteva semne îngrijorătoare de la un mare furnizor care are spre 20.000 de clienţi, deci până la sfârşitul lunii sau mijlocul lunii decembrie ar putea să apară 10.000, chiar 20.000-30.000 de clienţi care trebuie transferaţi la furnizorii de ultimă instanţă (FUI)”, a mai spus vicepreședintele ANRE.

Urmăriți Impact.ro și pe