Anotimpul care vine mai repede la oraș. Cauza este lumina artificială

Ana Anitoiu 26.11.2021, 16:46
Anotimpul care vine mai repede la oraș. Cauza este lumina artificială

Un anotimp vine mai repede la oraș, din cauza luminii artificiale. O cercetătoare din Statele Unite ale Americii, care a condus un studiu în care au fost implicate imagini captate de sateliți, a explicat fenomenul.

Ce anotimp vine mai repede la oraș

Conform rezultatelor studiului condus de cercetătoarea Lin Meng din California, luminile artificiale puternice din orașe determină înflorirea prematură a copacilor. Cu alte cuvinte, primăvara vine mai repede la oraș decât în mediul rural.

Mai exact, luminile artificiale afectează ciclul zi-noapte pe care se bazează plantele, dar acest detaliu nu este luat în considerare de autoritățile care se ocupă de iluminatul orașelor. În plus, perioada în care înfloresc copacii și florile începe să nu mai coincidă cu cea în care sunt activi polenizatorii – ceea ce le poate amenința supraviețuirea.

Anotimpul care vine mai repede la oras
Crengi inflorite ale unui copac

Cum s-a ajuns la concluzia că un anotimp vine mai repede la oraș

Folosind date înregistrate de sateliți, Lin Meng a comparat zilele în care au înmugurit copacii în orașe cu cele în care a început primăvara în mediul rural. Ea s-a concentrat pe 85 de orașe americane în perioada 2001 – 2014.

„Copacii nu au ceasuri sau calendare, dar par că știu când vine primăvara mai bine decât noi, oamenii. Fenologia este ramura biologiei ce studiază influența factorilor meteorologici asupra dezvoltării plantelor. Putem folosi sateliți ca să observăm când începe primăvara în toată lumea”, a spus Lin Meng.

Cu cât vine anotimpul mai repede la oraș

Potrivit cercetătoarei, copacii au înmugurit la orașe cu șase zile mai devreme față de zona rurală, în medie, mai ales din cauza temperaturilor mai ridicate din zonele urbane. Mai exact, diferența între valorile termice a fost în medie de 1,3 grade Celsius.

Conform Daily Mail, cercetătoarea este de părere că mediile urbane aduc provocări suplimentare pentru copaci și produc „efecte în cascadă” ce ar putea impacta fenologia mai mult decât încălzirea globală. În orașe poate fi cu până la 3 grade Celsius mai cald decât în zonele rurale – un fenomen cunoscut drept „apariția unor insule de căldură urbane”.

Cercetătoarea Lin Meng a spus că în următoarele sale studii se va concentra asupra felului în care diferite tipuri de iluminare artificială afectează copacii. În acest fel, ea speră că va putea oferi informații importante, astfel încât consecințele ecologice să poată fi reduse cât mai mult.

Studiul realizat de Lin Meng vine în contextul în care puțini oameni știu că printre tipurile de poluare se numără și cea cu lumină. O consecință ce poate fi observată ușor este faptul că stelele nu mai sunt vizibile noaptea pe cer. Un alt efect negativ se poate resimți asupra sistemului imunitar.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...