Anchetă într-un spital din Capitală. O fetiță de un an și jumătate s-a ales cu arsuri corneene, după ce a fost expusă accidental la ultraviolete

Elena Avramescu 16.01.2023, 14:57
Anchetă într-un spital din Capitală. O fetiță de un an și jumătate s-a ales cu arsuri corneene, după ce a fost expusă accidental la ultraviolete

Un incident teribil în care o fetiță de de un an şi jumătate s-a ales cu arsuri la cornee a dus la o anchetă la Spitalul „Victor Gomoiu” din Capitală. Din nefericire, fetița a fost expusă accidental timp de 45 minute la o lampă cu ultraviolete.

Arsuri corneene pentru o fetiță de un an și jumătate după o vizită la spital

Fetița în vârstă de un an și jumătate a fost adusă de tatăl său la spital pentru o infecție respiratorie, astfel că cei doi au fost izolați într-un spațiu special destinat, unde au fost expuși timp de 45 de minute la o lampă UV. În timp ce medicul făcea examinarea, a constatat că lampa UV era în funcţiune şi a închis-o rapid. Ancheta internă a scos la iveală faptul că atât copila, cât și tatăl acesteia, au fost expuși la lumina UV.

„Pacienta minoră, în vârstă de un an şi jumătate, s-a prezentat la Camera de Gardă a spitalului însoţită de tatăl său, prezentând simptome respiratorii. În urma testelor rapide fost depistată infecţia cu virus respirator sinciţial, ceea ce a impus ca atât copilul, cât şi tatăl, să fie izolaţi în spaţiul special destinat pacienţilor care prezintă acest tip de infecţie. După finalizarea consultaţiei, pacienta a primit din partea medicului recomandare de tratament la domiciliu.

Precizăm faptul că, în timpul examinării medicul de gardă a constatat că lampa UV era în funcţiune şi a procedat la închiderea acesteia. În urma anchetei interne derulată ulterior a reieşit faptul că pacienta minoră şi părintele însoţitor au fost expuşi accidentala la lampa UV timp de 45 minute, suferind arsuri corneene care au necesitat îngrijiri medicale”, au transmis reprezentanţii spitalului.

După acest incident, spitalul a decis să demareze o anchetă administrativă, în timp ce ministrul Alexandru Rafila a anunțat că vor fi făcute verificări la Spitalul „Victor Gomoiu”. În plus, ancheta internă a fost demarată de conducerea unităţii sanitare, care s-a autosesizat în urma informaţiilor apărute în spaţiul public. Momentan nu a fost înregistrată o sesizare oficială din partea familiei.

„În acest moment, în cadrul unităţii sanitare este în desfăşurare ancheta administrativă, asistentul medical implicat depunându-şi demisia în urma incidentului. De asemenea, pe perioada anchetei administrative, infirmiera implicată în incident va mai activa într-o zonă în care au acces pacienţii.

Apreciem că este vorba despre un incident absolut regretabil, care este însă izolat şi nu caracterizează sub nicio formă activitatea medicală desfăşurată în mod curent de personalul din cadrul Spitalului Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu, Conducerea unităţii sanitare menţine un contact permanent cu părinţii pacientei, evoluţia stării de sănătate fiind bună până în acest moment”, au notat reprezentanţii unităţii sanitare.

În momentul în care a fost întrebat ce măsuri se impun într-o astfel de situație, ministrul Sănătății a spus că urmează să meargă la Inspecţia Sanitară de Stat după care se vor trimite reprezentanţi ai Corpului de Control.

Alexandru Rafila a ținut să mai menționeze că există o procedură standard de utilizare a acestor lămpi. Astfel că pentru echipamentele care nu sunt protejate, mai precis cele care folosesc ultraviolete, care sunt cu sistem închis și doar ventilează aerul, nu este motiv de îngrijorare, deoarece pot funcţiona cu persoană în încăpere.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...