Anchetă internă, demarată în Parlamentul European, în urma acuzațiilor de corupție la adresa Evei Kaili. Președinta Roberta Metsola: „Democrația europeană este atacată”

Mihnea Tălău 13.12.2022, 08:14
Anchetă internă, demarată în Parlamentul European, în urma acuzațiilor de corupție la adresa Evei Kaili. Președinta Roberta Metsola: „Democrația europeană este atacată”

Poliția din Belgia a lansat luni noi raiduri asupra unor personalități politice din Bruxelles pentru presupuse fapte de corupție care implică interese din Qatar, într-un scandal care amenință să distrugă democrația din Uniunea Europeană.

Democrația UE, a fost serios zguduită

„Parlamentul European este sub atac”, a declarat luni președintele său, Roberta Metsola, în cadrul unei sesiuni la Strasbourg.

Punctul central al acestui atac este, deocamdată, grupul Socialiștilor și Democraților (S&D) din Parlament. La Bruxelles, poliția a făcut o razie în biroul parlamentar al eurodeputatei Eva Kaili (Grecia), care se află în prezent într-o celulă de închisoare în așteptarea unei înfățișări în instanță, programată pentru miercuri, scrie Politico.

Între timp, colegii săi de la Strasbourg au expulzat-o din grupul S&D, în timp ce colegii ei europarlamentari se pregăteau să îi retragă titlul de vicepreședinte.

Mai mulți alți membri S&D – care nu sunt implicați direct, dar care se află sub control pentru legăturile lor cu cei acuzați și pentru că au susținut Qatar – au fost de acord, de asemenea, să se retragă din misiuni cheie, inclusiv eurodeputata Marie Arena, în calitate de președinte al subcomisiei pentru drepturile omului a Parlamentului.

În total, poliția belgiană a efectuat șase arestări (deși două persoane, tatăl lui Kaili și șeful sindicatului Luca Visentini, au fost eliberate) și a percheziționat 19 locuințe private. Printre capturile de bani ale polițiștilor se numără 600.000 de euro într-o locuință privată, „câteva sute de mii de euro” într-o valiză prinsă la un hotel din Bruxelles și 150.000 de euro în apartamentul lui Kaili. Bunurile familiei sale din Grecia au fost înghețate.

După ce a blocat accesul la echipamentele informatice în weekend, poliția a declarat că a recuperat datele luni. În afară de biroul lui Kaili, birourile a doi asistenți erau marcate luni după-amiază cu „Acces interzis”. Pe unul dintre ele era etichetat F. Giorgi – partenerul lui Kaili, de asemenea arestat – iar pe celălalt erau etichetați E. Foulon și G. Meroni. Acesta din urmă este un fost asistent al lui Pier Antonio Panzeri, fostul deputat aflat în centrul presupusului scandal.

„Democrația europeană este atacată”, a declarat Metsola în plen, în timp ce promitea să deschidă o anchetă internă.

Apelul pentru o anchetă a fost reluat de eurodeputații de la Strasbourg și din întregul bloc.

„Credibilitatea Europei este în joc”, a declarat ministrul german de externe, Annalena Baerbock.

A fost momentul lui Viktor Orban

O propunere de înființare a unui comitet de etică independent al UE a fost blocată la nivelul Comisiei. Vicepreședintele pentru transparență, Věra Jourová, a invocat obstacole juridice și lipsa de interes pentru un organism de etică care să se aplice tuturor instituțiilor și care să aibă într-adevăr putere de aplicare.

Luni, președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, și-a exprimat o nouă hotărâre de a crea un organism general de supraveghere. „Este foarte important să avem nu numai reguli stricte, ci și aceleași reguli care să se aplice tuturor instituțiilor UE și să nu permitem nicio excepție”, a declarat aceasta reporterilor.

Dar, deși s-a vorbit mult despre protejarea încrederii și promovarea transparenței în instituțiile UE, purtătorul de cuvânt al Comisiei, Dana Spinant, a închis rapid întrebările atunci când jurnaliștii au încercat să o preseze pe von der Leyen cu privire la tweet-urile lui Margaritis Schinas, vicepreședinte al Comisiei, în care acesta lăudase reformele din Qatar în domeniul muncii înainte de Cupa Mondială.

A fost o scenă  similară la Strasbourg, unde un purtător de cuvânt al Parlamentului a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor în cadrul unei conferințe de presă online.

„Modul nostru de societăți deschise, libere și democratice este atacat. Dușmanii democrației, pentru care însăși existența acestui Parlament este o amenințare, nu se vor opri în fața a nimic. Acești actori maligni, legați de țări terțe autocrate, ar fi folosit ca arme ONG-uri, sindicate, indivizi, asistenți și deputați ai Parlamentului European în încercarea de a supune procesele noastre.”, a declarat Metsola la Strasbourg.

La Budapesta, Viktor Orbán, care conduce o țară pe care Parlamentul European a declarat că „nu mai este o democrație”, a profitat de momentul său. Premierul ungar a transmis pe Twitter un salut de dimineață către Parlament, cu o fotografie cu foști lideri mondiali în cusur. Legenda: „Și apoi au spus … PE este serios îngrijorat de corupția din Ungaria”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...