Analiză Politico: 12 personalități germane care au mulțumit regimul Putin de-a lungul timpului

Beatrice Dumitru 05.05.2022, 13:31
Analiză Politico: 12 personalități germane care au mulțumit regimul Putin de-a lungul timpului

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a împins Germania în chinurile unui proces de introspecție, îndoială de sine și incriminare. După ani în care Berlinul a crezut că ține Rusia în frâu, a venit războiul care a dat totul peste cap, iar acum elitele politice și mass-media din Germania se întreabă cum au putut să greșească atât de mult.

Germania a susținut Rusia

Panica în rândul instituției germane din cauza judecării greșite a lui Vladimir Putin a făcut loc unei atitudini mai sfidătoare față de aliați care au cerut Berlinul să intensifice și să ofere Ucrainei mai mult decât încurajare și câteva rachete din epoca sovietică.

O astfel de obstinație servește ca o reamintire că Germania nu și-a vândut sufletul Rusiei peste noapte. A fost un proces care a durat ani de zile, la finalul căruia întreaga țară a fost complice, în frunte cu politicienii, liderii de afaceri și intelectualii care au susținut Moscova de-a lungul anilor, scrie Politico.

Analiză Politico: 12 personalități germane care au mulțumit regimul Putin de-a lungul timpului
Gerhard Schroder este un susținător al lui Vladimir Putin.

Persoanele vinovate pentru abordarea greșită a Germaniei față de Rusia și liderul acesteia

Angela Merkel

Niciun german nu este mai responsabil pentru criza din Ucraina decât Merkel. În calitate de cancelar din 2005 până în 2021, ea s-a aflat în spatele refuzului NATO de a integra Ucraina. Chiar și după invazia Georgiei de către Moscova, bombardarea brutală a Siriei, anexarea Crimeei, războiul din Donbas, doborârea MH-17, uciderea unui rebel cecen în centrul Berlinului și otrăvirea lui Aleksei Navalnîi, Merkel a insistat că Putin ar putea avea anumite argumumente.

Tot ea este cea care a dat undă verde controversatului proiect Nord Stream 2 în 2015, în ciuda anexării Crimeei de către Moscova. De la începutul războiului din Ucraina, Merkel nu a mai fost văzută, dar luna trecută, a transmis printr-un purtător de cuvânt, că ea a a blocat în 2008 intrarea Ucrainei în NATO.

Frank-Walter Steinmeier

Un confident de multă vreme al fostului cancelar Gerhard Schroder, Steinmeier a fost de la început un susținător al alianței energetice a Germaniei cu Rusia prin conductele Nord Stream, considerând că va garanta pacea prin crearea unei dependențe reciproce între Rusia și Germania. Acum, președintele Germaniei, Steinmeier, a recunoscut că a greșit când a susținut Nord Stream și l-a judecat greșit pe Putin.

Gerhard Schroder

După ce a pierdut cancelaria în fața lui Merkel în 2005, Schroder a preferat banii în loc să se retargă pentru o viață liniștită cu familia sa. La doar câteva săptămâni după ce și-a încheiat mandatuL, a devenit președinte al proiectului Nord Stream, pe care l-a aprobat în ultimele sale zile din postutra de cancelar.

Singurul lucru pozitiv care s-ar putea spune despre Schroder este acela că este veșnic loial, dar lui Vladimir Putin. În loc să se retragă din conducerea Gazprom după invadarea Ucrainei, Schroder a ajuns cel mai mare apărător al liderului rus în Occident.

Joe Kaeser

Deși liderii politici ai Germaniei poartă cea mai mare parte a răspunderii pentru politica credulă a țării față de Rusia, este și adevărat că unii au fost împinși să susțină Moscova. Nu este și cazul lui Kaeser.  Directorul executiv al gigantului de inginerie Siemens din 2013 până în 2021, acesta a fost neobosit în a dezvolta afacerile în Rusia. După anexarea Crimeei în 2014, Kaeser a refuzat să anuleze o călătorie la Moscova pentru o întâlnire cu Putin în reședința sa privată.

Wolfgang Reitzle

Aflat în spatele gigantului industrial Linde în ultimele două decenii, Reitzle a împins compania din ce în ce mai mult în Rusia. Puțini directori germani au fost la fel de apropiați de guvernul lui Putin de-a lungul anilor ca Reitzle, care a ocupat mai întâi funcția de CEO Linde și apoi de președinte al acesteia, funcție la care a renunțat în martie. Anul trecut, el a supravegheat ceea ce părea a fi cea mai mare lovitură de stat a lui Linde, un acord de 6 miliarde de dolari cu gigantul energetic rus Gazprom pentru a construi un centru masiv de procesare a gazelor în apropierea graniței Rusiei cu Estonia.

Conferința de securitate de la Munchen

Atât Horst Teltschik, care a fost consilier principal al lui Helmut Kohl înainte de a prelua conducerea conferinței în 1999, cât și Wolfgang Ischinger, un fost diplomat german devenit consultant, care a preluat frâiele în 2008, s-au străduit să atragă oficialii și oamenii de afaceri ruși. Efectul acțiunii a fost acela de a legitima Rusia ca partener pentru afacerile germane, în ciuda sancțiunilor pe care Occidentul le-a impus țării.

Un alt obișnuit al conferinței este Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe pe care mulți îl consideră un criminal de război.

Ost-Ausschuss sau Comitetul de Est

Principala platformă a Germaniei pentru accesarea pieței ruse este o organizație cunoscută sub numele de Ost-Ausschuss sau Comitetul de Est. Fondat în anii 1950, membrii grupului de includ majoritatea celor mai cunoscute firme din Germania, de la BMW la VW până la gigantul chimic BASF. De la anexarea Crimeei de către Rusia, grupul a fost cel mai bun prieten al Moscovei la Berlin, deoarece s-a opus înăspririi sancțiunilor. A avut mare succes pe acest front, precum și prin eforturile sale de a obține aprobarea Nord Stream 2 în 2015. Kremlinul a recompensat grupul cu o întâlnire cu Putin. Ediția de anul acesta a fost anulată.

Matthias Platzeck

Fost premier al statului german Brandenburg și lider al social-democraților, Platzeck a fost fața mai blândă de la Berlin a agresiunii ruse. El a încercat să-i convingă pe germani că nu au de ce să se teamă de Rusia. Un invitat frecvent în circuitul talkshow-urilor din Germania, Platzeck a susținut adesea că Rusia a fost, pur și simplu, înțeleasă greșit și că Occidentul ar trebui să facă propuneri Moscovei pentru a consolida încrederea.

În cartea sa din 2020, „We Need a New Ostpolitik”, Platzeck a scris că Occidentul  ar trebui să recunoască Crimeea ca parte a teritoriului rus. La o zi după invadarea Ucrainei, Platzeck a recunoscut că a greșit în privința Rusiei, iar câteva zile mai târziu a demisionat din funcția de președinte al Forumului germano-rus, un grup non-profit pe care l-a condus pentru a promova legăturile dintre cele două țări.

Georg Restle

Un reporter binecunoscut de la televiziunea publică germană și prezentator de știri, Restle a susținut că expansiunea NATO spre est este de vină pentru antagonizarea Rusiei. Deși critic la adresa lui Putin și a războiului, Restle a promovat o linie editorială la postul public din Germania care descrie Occidentul ca fiind la fel de vinovat pentru război ca și Putin.

Friedrich Merz

La prima vedere, Merz, noul lider al conservatorilor germani, pare să nu aibă nimic de-a face cu mlaștina Rusiei. Cu toate acestea, în momentele cheie ale dezbaterii asupra politicii Rusiei din ultimii ani, Merz s-a aflat în mod sigur de partea greșită a istoriei.

A fost nevoie de otrăvirea lui Navalnîi în 2020 ca să-și dea seama că Nord Stream 2 ar putea să nu fie o idee bună. Dar în perioada premergătoare invaziei din 24 februarie, el s-a opus eliminării Rusiei din sistemul de plăți SWIFT, avertizând că mișcarea ar putea fi echivalentul cu aprinderea unei „bombe atomice”, în ceea ce privește impactul potențial asupra piețelor financiare.

Jurgen Habermas

Habermas, în vârstă de 92 de ani, a servit drept oracol pentru stânga principală a Germaniei timp de decenii. Ultima sa perlă a înțelepciunii: Germania a avut dreptate să nu trimită arme în Ucraina. În cele din urmă, el i-a asigurat pe germani că totul va fi bine, atât timp cât ei nu țin seama de vântul schimbării.

Manuela Schwesig

Fost ministru al Afacerilor de Familie în mandatul lui Merkel, Schwesig a devenit premierul statului Mecklenburg-Vorpommern în 2017. Ea a susținut proiectul Nord Stream 2, conducta ajungând și în satul ei natal. Ea a ajuns chiar să înființeze o fundație non-profit cu bani de la Gazprom pentru a finaliza proiectul în cazul în care acesta ar fi împiedicat de sancțiunile SUA.

Recent, ea și-a schimbat tonul, spunând că fundația a fost o greșeală și că Putin trebuie să fie tras la răspundere pentru atacul asupra Ucrainei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...