Franța și Germania nu mai vor sancțiuni împotriva Rusiei. Macron și Merkel cer dialogul cu Putin

Ana Anitoiu, Cristi Ionică 25.05.2021, 22:30
Franța și Germania nu mai vor sancțiuni împotriva Rusiei. Macron și Merkel cer dialogul cu Putin

Franța și Germania nu mai vor sancțiuni împotriva Rusiei. La finalul summitului european ce a avut loc la Bruxelles, președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel au cerut dialogul cu liderul rus Vladimir Putin.

Emmanuel Macron, despre politica de sancțiuni împotriva Rusiei: ”Și-a atins limitele”

Președintele Franței a declarat, marți, că este nevoie ca Uniunea Europeană s-și ”reîncadreze foarte profund” relația pe care o are cu Moscova, deoarece ”politica de sancțiuni” împotriva Rusiei, la fel ca și împotriva Belarusului, și-a atins limitele.

”Uniunea Europeană nu mai trebuie să fie doar reactivă, ci să-și definească o strategie pe termen scurt, mediu și lung . Politica sancțiunilor progresive în funcție de situație nu mai este o politică eficace”, a spus președintele francez.

Franta si Germania nu mai vor sanctiuni impotriva Rusiei. Macron si Merkel cer dialogul cu Putin
Vladimir Putin

Emmanuel Macron, propunere îndrăzneață

În plus, Emmanuel Macron a propus ca la summitul G7, ce va avea loc luna viitoare în Marea Britanie, să fie invitată opoziția belarusă, dacă Regatul Unit va fi de acord. Sugestia liderului francez a venit în contextul deturnării unui avion în Belarus, pentru arestarea unui jurnalist disident.

Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al guvernului britanic a spus că momentan nu există o astfel de intenție. Însă, participanții la summit vor discuta despre ”comportamentul nesăbuit și periculos al Belarusului”.

Angela Merkel vrea să vorbească cu Vladimir Putin

La rândul ei, Angela Merkel a declarat că vrea să vorbească cu Vladimir Putin și că deocamdată nu există ”informații fiabile” referitoare la o implicare a Rusiei în deturnarea avionului la Minsk și arestarea jurnalistului Roman Protasevici.

”Daca voi vorbi cu președintele rus, voi pune pe masă acest subiect, dar acum nu putem face supoziții. Interesele noastre europene le putem expune mai bine printr-o conversație cu președintele rus decât dacă acest lucru îl face președintele american”, a spus cancelarul german.

Angela Merkel, apel către Aleksandr Lukașenko

De altfel, Angela Merkel a precizat că discuția pe care liderii europeni au avut-o la acest summit cu privire la relațiile cu Rusia a fost ”independentă” de sancțiunile aplicate Belarusului. Acestea prevăd să le fie interzis companiilor aeriene ale acestei țări accesul în spațiul aerian al Uniunii Europene.

În plus, Angela Merkel și-a reluat apelul către președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, pentru eliberarea jurnalistului Roman Protasevici și a partenerei lui, Sofia Sapega. Amândoi au fost arestați după deturnarea avionului sub pretextul unei amenințări cu bombă.

Urmăriți Impact.ro și pe