Amenzi mari pentru şoferii care obişnuiesc să ţină asta pe scaunul din faţă. Legea e clară

Nicu Stan, Gabriel Peneș 28.03.2021, 08:11
Amenzi mari pentru şoferii care obişnuiesc să ţină asta pe scaunul din faţă. Legea e clară

Amenzi mari pentru şoferii care obişnuiesc să ţină asta pe scaunul din faţă. Legea e clară, iar  șoferii care o încalcă o dată, a două cu siguranță nu o vor mai face, atât de substanțială este amenda.

Se dau amenzi foarte mari pentru această greșeală. Foarte mulți șoferi o fac. Despre ce este vorba

Se dau amenzi foarte mari pentru şoferii care obişnuiesc să ţină asta pe scaunul din faţă. Legea este foarte clară în privința animalelor de companie. Acestea nu au voie pe scaunul din dreapta, iar cei care nu respectă legea sunt sancționați cu amenzi uriașe.

Astfel, șoferilor le este interzis nu doar să transporte, pe locurile din față ale mașinilor, copii mici, ci și să transporte și animalele de companie, potrivit codului rutier. De fapt, orice animal, indiferent că este de companie sau nu. Persoanele care fac acest lucru riscă o amendă usturătoare, de până la 2.900 de lei.

Animalele de companie nu au voie pe scaunul din dreapta
Animalele de companie nu au voie pe scaunul din dreapta

Interdicția, prevăzută în legea rutieră

Potrivit legilor rutiere în vigoare, șoferii n-au voie să transporte animale pe locurile din față ale vehiculelor, indiferent că acestea sunt de companie sau nu și indiferent că sunt de periculoase. De asemenea, interdicția pentru șoferi este prevăzută de Codul rutier, act normativ care stabilește și o amendă consistentă pentru cei care nu o respectă.

Mai concret, șoferii care sunt descoperiți că transportă animale pe locurile din față ale mașinii riscă să fie sancționați cu o amendă din clasa a IV-a de sancțiuni, respectiv între nouă și 20 de puncte-amendă.

Amenzile sunt uriașe. Cum pot fi transportate animalele de companie

În prezent, punctul-amendă este plafonat la valoarea de 145 de lei, ceea ce înseamnă că amenzile sunt cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei.

Pe de altă parte, iubitorii de animale își pot transporta în siguranță partenerii necuvântători în tot felul de cuști care se găsesc în comerț. Cuștile pot fi puse atât pe bancheta din spate a automobilului, în portbagaj, condiția fiind ca cușca să fie ancorată, la fel și în portbagajul mașinilor break.  În mașinile tip break animalele pot fi țținute în spate, libere, condiția fiind ca spațiul portbagajului să fie delimitat într-un fel de restul habitaclului mașinii. Cuștile sun disponibile atât pentru câini, precum și pentru pisici.

Hamul, o altă soluție de transport pentru animalele de companie

Șoferii care au animale mici de companie, de tipul hamsterilor și al porcușorilor de Guinea, la fel acestea pot fi transportate în cuști speciale. De asemenea, pentru animalele mai mari, respectiv pentru căței, în comerț se găsesc și hamuri speciale. Acestea sunt mai ieftine și mai ușor de utilizat decât cuștile.

De regulă, hamurile dispun de catarame asemănătoare cu ale centurilor de siguranță. De asemenea, șoferii trebuie să știe că nu se folosește niciodată o zgardă ancorabilă, aceasta prezentând pericol de strangulare pentru animalul de companie.

Urmăriți Impact.ro și pe