„Am pierdut totul”. Vladimir Putin, discuție privată cu oligarhii ruși despre războiul din Ucraina

Badea Violeta 10.06.2022, 07:28
„Am pierdut totul”. Vladimir Putin, discuție privată cu oligarhii ruși despre războiul din Ucraina

La aproape cinci luni de la declanșarea războiului în Ucraina, s-au aflat noi detalii în legătură cu modul în care a plănuit Vladimir Putin invazia. Se pare că, după ce i-a atacat pe ucraineni, președintele Rusiei ar fi discutat cu oligarhii ruși și le-ar fi comunicat decizia luată. Cei  mai bogați oameni de afaceri ruși ar fi rămas înmărmuriți la auzul veștii.

Oligarhii ruși, discuție cu Vladimir Putin imediat după invazia Ucrainei

De la super iahturi și vile la avioane private și opere de artă, mega-bogații ruși sunt privați de toate lucrurile lor scumpe, în urma unor sancțiuni drastice care îi implică în războiul lui Vladimir Putin în Ucraina.

Confiscarea și înghețarea activelor s-a dovedit a fi cel mai greu proces de până acum pentru afaceriștii ruși favorizați de Kremlin, mulți dintre ei îmbogățiți în urma prăbușirii Uniunii Sovietice.

În Marea Britanie, peste 100 de oligarhi și familiile lor au fost supuși unor restricții. Statele Unite au sancționat 140, iar Uniunea Europeană peste 30. Tot acest dezastru nu ar fi venit, însă, pe neașteptate.

Potrivit celor de la Washington Post, Vladimir Putin ar fi chemat 37 de oligarhi ruși la o discuție, la câteva ore de la invazia Ucrainei. Liderul de la Kremlin le-ar fi transmis acestora că nu a existat nicio altă soluție la acel moment decât să lanseze „operațiunea militară specială”, după cum o numește el. De asemenea, acesta i-a asigurat pe afaceriști că Rusia va rămâne o putere mondială.

STUDIU. Rusia incita impotriva ucrainenilor din Crimeea de ani de zile. Concluzia cercetatorilor
Vladimir Putin a discutat cu oligarhii rusi imediat dupa declansarea „operațiunii militare speciale”

Care a fost reacția oligarhilor ruși

La auzul acestei vești cutremurătoare, oligarhii ruși au rămas siderați de așa o faptă. De asemenea, mulți dintre ei și-au dat seama că afacerile lor vor avea mult de suferit.

„Toată lumea era într-o dispoziție îngrozitoare. Toată lumea stătea acolo prăbușită, zdrobită. Nu i-am văzut niciodată atât de uluiți. Unii dintre ei nici nu puteau vorbi.

Au fost ținuți să aștepte, ca de obicei, timp de mai bine de două ore înainte ca Putin să intre în sală, timp suficient pentru a discuta între ei. Pentru unii dintre ei, a fost momentul în care și-au dat seama că totul s-a terminat pentru imperiile lor de afaceri. Unii dintre ei au spus: Am pierdut totul, au declarat câțiva participanți, pentru Washington Post.

„Într-o singură zi, au distrus ceea ce a fost construit de-a lungul multor ani. Este o catastrofă”, a relatat un om de afaceri care a fost prezent la întâlnirea cu Vladimir Putin în ziua invaziei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...