Cum încearcă oligarhii ruși să scape de sancțiunile Vestului. Este un oraș iubit de mulți români

Beatrice Dumitru 02.06.2022, 15:37
Cum încearcă oligarhii ruși să scape de sancțiunile Vestului. Este un oraș iubit de mulți români

Occidentul a pedepsit Rusia pentru invadarea Ucrainei și a dictat sancțiuni fără precedent împotriva Moscovei și a oligarhilor ruși, apropiați ai lui Vladimir Putin. Unii dintre aceștia au rămas fără proprietăți și iahturi de sute de milioane de euro, după ce au fost confiscate de autoritățile occidentale.  Dar mulți dintre rușii bogați au găsit soluția pentru a-și proteja averile.

Orașul unde se mută rușii pentru a evita sancțiunile

Un oraș-stat devine destinația preferată pentru companiile rusești și oligarhii care caută să scape de restricțiile impuse de Occident. Afluxul de cetățeni ruși a întărit cererea de vile și apartamente de lux în acest oraș, iar prețul locuințelor e explodat.

Astfel, orașul-stat Dubai din Orientul Mijlociu devine rapid centrul internațional pentru companiile rusești și oligarhii care doresc să-și protejeze averile și să-și mute afacerile, evitând în același timp sancțiunile legate de invadarea Ucrainei, scrie Wall Street Journal.

Cum încearcă oligarhii ruși să scape de sancțiunile Vestului. Este un oraș iubit de mulți români
Rușii bogați s-au mutat în Dubai ca să scape de sancțiuni. Sursa foto: Unsplash

În spatele mișcărilor se află decizia Emiratelor Arabe Unite și a principalului său oraș comercial de a nu aplica sancțiuni împotriva Rusiei, deoarece încearcă să mențină o poziție neutră față de război, în ciuda parteneriatului de securitate de lungă durată cu Washington.

A crescut cererea de case în tot orașul

Cea mai mare companie petrolieră din Rusia și-a deschis o reprezentanță aici, iar rușii bogați investesc în apartamentele de lux din Dubai. Orașul a atras, de asemenea, comercianți de mărfuri, startup-uri și angajați ai companiilor occidentale care părăsesc Rusia.

Cei care s-au mutat în Dubai au găsit o comunitate înfloritoare de aproximativ 100.000 de vorbitori de limbă rusă și multe beneficii, cum ar fi legi relativ ușoare de imigrare și fără impozit pe venit. Turismul rusesc s-a dublat și în acest an, deoarece zborurile între Moscova și Emiratele Arabe Unite continuă.

Dubai are condiții aproape perfece pentru a-l face atractiv pentru rușii care caută un refugiu sigur pentru ei, familiile lor și bunurile lor”, a spus Racha Helwa, economist la Centrul Rafiq Hariri pentru Orientul Mijlociu al Consiliului Atlantic din Washington.

Achizițiile de proprietăți din Dubai de către ruși au crescut cu 67% în primele trei luni ale anului 2022, iar agenții imobiliari au confirmat o creștere a prețurilor proprietăților. Modern Living, o agenție imobiliară, a precizat pentru BBC că a angajat mulți agenți vorbitori de limbă rusă pentru a răspunde cererii în creștere. Directorul executiv Thiago Caldas a declarat că primesc numeroase apeluri de la cetățeni ruși care doresc să se mute imediat în Dubai.

Companiile rusești mută angajații în Dubai

Firmele care ajută companiile să își înființeze operațiuni în Dubai, au înregistrat o creștere uriașă a clienților ruși.

Primim de cinci ori mai multe întrebări de la ruși de la începutul războiului. Sunt îngrijorați de o criză economică care urmează. De aceea se mută aici pentru a-și asigura averea”, a declarat directorul executiv George Hojeige.

Multe companii multinaționale și start-up-uri rusești își mută, de asemenea, angajații în Emiratele Arabe Unite. Fuad Fatullaev este co-fondatorul WeWay, o companie de tehnologie blockchain care avea birouri în Rusia și Ucraina. După izbucnirea războiului, acesta și partenerii săi au mutat sute de angajați în Dubai, deoarece aici au găsit un mediu economic și politic sigur pentru a opera o afacere.

Statele din Golf, inclusiv Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, au respins apelurile guvernelor occidentale de a impune sancțiuni Rusiei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...