Alegeri locale 2020. Poți vota dacă ești din alt oraș? Ce trebuie să știi dacă nu ai domiciliul în locul în care trăiești

Ana Anitoiu 23.09.2020, 10:05
Alegeri locale 2020. Poți vota dacă ești din alt oraș? Ce trebuie să știi dacă nu ai domiciliul în locul în care trăiești

Alegerile locale 2020 vor avea loc duminică, 27 septembrie. Există un singur mod în care poți vota, dacă ești din alt oraș. Iată tot ce trebuie să știi dacă vrei să votezi, dar nu ai domiciliul în locul în care trăiești!

Alegeri locale 2020. Cum poți vota, dacă ești din alt oraș

Potrivit hotărârii Biroului Electoral Central (BEC), la alegerile locale 2020, poți vota numai la secția de votare unde ești înscris în lista electorală permanentă sau la secția unde este arondată adresa la care ai domiciliul sau reședința.

În cazul în care, până cel târziu la data de 4 septembrie 2020, ți-ai stabilit reședința la o altă adresă decât cea de domiciliu, poți vota, la alegerile locale 2020, doar la secția unde este arondată strada la care este menționată reședința, pe actul de identitate.

În acest caz, dacă nu ai cerut înscrierea în listele electorale permanente cu adresa de reședință, poți vota, la alegerile locale 2020, pe lista electorală suplimentară.

„Alegătorul care nu şi-a preschimbat actul de identitate după modificarea limitei unităţii administrativ-teritoriale unde îşi are domiciliul sau reşedinţa votează la secţia la care este arondată strada ce figurează la menţiunea privind domiciliul sau reşedinţa înscrisă pe actul de identitate”, mai arată Biroul Electoral Central.

Preşedintele şi membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, la alegerile locale 2020, precum şi personalul tehnic auxiliar şi personalul însărcinat cu menţinerea ordinii votează la secţia unde îşi îndeplinesc atribuţiile, dacă domiciliază în unitatea administrativ-teritorială.

În cazul municipiului Bucureşti, aceștia pot vota, dacă domiciliază în sectorul pentru care se votează la secţia respectivă, fiind înscrişi în lista electorală suplimentară.

Alegeri locale 2020. Poți vota dacă ești din alt oraș? Ce trebuie să știi dacă nu ai domiciliul în locul în care trăiești

Alegeri locale 2020. Cum pot vota cetățenii Uniunii Europene

Potrivit Biroului Electoral Central, cetățenii Uniunii Europene care sunt înscriși în lista electorală complementară pot vota, la alegerile locale 2020, pe baza oricărui document valabil ce le atestă identitatea.

Cei care nu sunt înscriși în lista electorală complementară pot vota, la alegerile locale 2020, în baza documentului ce le atestă identitatea emis de statul membru al Uniunii Europene al cărui cetățean este, alături de documentul privind adresa în România.

Aceștia mai pot vota, la alegerile locale 2020, în baza certificatului de înregistrare sau a cărții de rezidență permanentă, fiind înscris în lista electorală suplimentară.

Alegătorii europeni cărora le-au expirat certificatul de înregistrare sau cartea de rezidență permanentă, între datele 1 martie și 27 septembrie 2020, pot vota în baza acestora, la alegerile locale 2020.

Alegeri locale 2020. Ce acte sunt necesare la vot

Conform BEC, cetățenii români pot vota, la alegerile locale 2020, pe baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori pașaportul diplomatic.

Lista actelor în baza cărora pot vota cetățenii români, la alegerile locale 2020, continuă cu: pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu sau pașaportul de serviciu electronic, iar în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar – acte valabile în ziua votării.

Biroul Electoral Central a atras atenția că alegătorii care dețin un act de identitate al cărui termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie – 27 septembrie 2020, își pot exercita dreptul la vot, în baza acestuia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...