Alegeri locale 2020. Cum pot vota cetățenii pe 27 septembrie, chiar dacă au buletinul expirat. Biroul Electoral Central a schimbat regulile

Elena Avramescu 08.09.2020, 19:59
Alegeri locale 2020. Cum pot vota cetățenii pe 27 septembrie, chiar dacă au buletinul expirat. Biroul Electoral Central a schimbat regulile

Această informație este pentru cei cărora le-a expirat buletinul după 1 martie şi nu au reușit să-l schimbe. În acest sens, Biroul Electoral Central a decis să permită votarea la alegerile locale din 27 septembrie chiar și în această situație.

Alegeri locale 2020. Cum pot vota cetățenii pe 27 septembrie

Astfel, cei care au buletinul expirat vor putea merge la secţia unde sunt înscriși în lista electorală permanentă ori la cea unde este arondată adresa la care au domiciliul sau reşedinţa. Şi dacă nu aveți pe buletin adresa unde locuiți, Biroul Electoral Central a decis că românii care nu şi-au făcut vize de flotant până pe 4 septembrie 2020 nu vor putea vota la alegerile locale, decât în localitatea de domiciliu.

Au mai rămas doar câteva zile până când românii se vor prezenta la urnele de vot pentru alegerile locale 2020, iar cetățenii vor avea de ales cine va conduce administrația locală din zona de reședință. Pentru a participa la vot, fiecare participant trebuie să prezinte un act de identitate, ori carte electronică de identitate, carte de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu sau paşaportul de serviciu electronic, ori carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).

Alegeri locale 2020
Alegeri locale 2020

Când a început perioada de depunere a candidaturilor

AEP a anunțaț într-un comunicat de presă, transmis Agenţiei MEDIAFAX că vineri, 7 august, a început perioada de depunere a candidaturilor la alegerile locale ce vor avea loc la data de 27 septembrie. Potrivit Hotărârii nr. 576/2020 pentru aprobarea programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare organizării şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale, ultima zi de depunere a candidaturilor a fost 18 august.

Tot același act normativ a mai arătat că în data de 24 august, birourile electorale de circumscripţie vor încheia un proces-verbal cu ajutorul căruia se va constată rămânerea definitivă a candidaturilor. Perioada de înregistrare a alianţelor electorale a avut loc între 7 și 11 august, iar depunerea candidaturilor între 7 şi 18 august.

În conformitate cu prevederile art. 46 din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, propunerile de candidaţi pentru consilierii locali, consilierii judeţeni, pentru primari şi pentru preşedinţii consiliilor judeţene se fac pe circumscripţii electorale şi se depun la birourile electorale de circumscripţie.

„Reamintim că desfăşurarea în bune condiţii a operaţiunilor electorale depinde de respectarea de către formaţiunile politice, candidaţi şi alegători a tuturor normelor de protecţie sanitară impuse de autorităţile medicale competente”, a declarat AEP, potrivit digi24.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...