Acuzații aduse de Tánczos Barna. Este convins că în PNRR nu este prevăzută nicio sumă pentru tehnologii prietenoase cu mediul pentru exploatarea forestieră

Elena Avramescu 17.02.2023, 14:34
Acuzații aduse de Tánczos Barna. Este convins că în PNRR nu este prevăzută nicio sumă pentru tehnologii prietenoase cu mediul pentru exploatarea forestieră

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna, a făcut recent mai multe acuzații în cadrul dezbaterii „Femeia de astăzi – activ implicată în economie şi societate”, ce s-a organizat la Incubcenter Târgu Mureş, în care spunea că în PNRR nu este prevăzut niciun leu pentru tehnologii prietenoase cu mediul pentru exploatarea forestieră.

Tánczos Barna, acuzații către PNRR

„Avem şi rezultate pozitive şi negative. Vă dau un exemplu de element negativ în ceea ce priveşte instalaţiile, utilajele prietenoase cu mediul. Produceţi (cu referire la IRUM Reghin – n.r.) foarte multe utilaje forestiere. Noi ne-am luptat mult, în 2021, pentru sectorul forestier să putem prevede în PNRR bani pentru instalaţiile forestiere, utilajele forestiere prietenoase cu mediul.

Dar datorită faptului că unii şi-au bătut joc de această breaslă şi au ras, au bărbierit munţi întregi şi au tăiat pădurile şi au avut o credibilitate egală cu 0 la nivelul Uniunii Europene, răspunsul a fost: ‘nu finanţăm hoţi’, motiv pentru care în PNRR avem exact zero euro, zero lei pentru tehnologii prietenoase cu mediul cu consecinţe grave pentru exploatarea forestieră”, a declarat Tánczos Barna, în cadrul dezbaterii găzduită de Organizaţia Femeilor Antreprenor din cadrul Uniunii Generale a Industriaşilor din România (OFA UGIR).

În continuare, Tánczos Barna a spus că este necesar ca lemnul să fie extras din păduri pentru a asigura materie minimă pentru industrie şi pentru a asigura lemnul de foc pentru cetăţeni, iar în cazul în care nu există utilaje moderne şi nu există finanţare, este destul de dificil să fie ridicat nivelul de ambiţie în ceea ce priveşte protecţia mediului.

„Deci este nevoie de, pe de o parte, de implicare din partea fermierilor, din partea agenţilor economici care lucrează în domeniu, dar e nevoie şi de finanţare şi de credibilitate, acasă şi peste hotare, pentru instituţiile statului, credibilitate care cred că se poate recăpăta prin perseverenţă şi prin rezultate concrete. Şi atunci şi mediul înconjurător să fie mai bine proteja”, a mai spus ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Senatorul UDMR sustine ca alianta AUR nu isi va gasi locul in Parlamentul Romaniei in 2021
Tánczos Barna

Andrei Oltean, directorul de dezvoltare al IRUM SA Reghin și unicul producător român de utilaje articulate forestiere şi de tractoare agricole autohtone, a ținut să indice că sunt multe elemente care trebuie luate în seamă pentru a susţine o dezvoltare economică durabilă.

„Primul lucru pe care noi l-am făcut a fost să investim într-un centru de cercetare şi dezvoltare, centru unic în Europa de Est, pe tipul acesta de utilaje, unde noi am încercat dezvoltarea de utilaje agricole şi forestiere care să fie prietenoase cu mediul şi să găsim soluţii care să fie atât în beneficiul utilizatorului final, cât şi în beneficiul mediului înconjurător. Normal că nu este uşor să faci asta.

Avem utilaje care sunt la cele mai înalte standarde din punct de vedere al emisiilor şi utilajele noastre practic sunt destinate pieţelor din Europa de Vest şi America. Totodată, un alt element foarte important când produci este să te adaptezi noilor tehnologii şi mai ales când vine vorba de protecţia mediului, să foloseşti aceste tehnologii cu scopul şi cu voinţa de a proteja mediu, lucru pe care fabrica noastră l-a făcut”, a spus Andrei Oltean.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...