Tanczos Barna, reacție acidă după ce le-a vorbit în maghiară unor activiști de mediu: „Am vorbit în limba română. Se vede foarte clar”

Elena Avramescu 05.10.2022, 16:13
Tanczos Barna, reacție acidă după ce le-a vorbit în maghiară unor activiști de mediu: „Am vorbit în limba română. Se vede foarte clar”

Astăzi, ministrul mediului, Tanczos Barna, a participat la ședința de Guvern, după care a răspuns mai multor întrebări cu privire la o confruntare cu activiști de mediu care i-au cerut demisia deoarece nu a protejat parcurile naturale. Acesta a ținut să clarifice acuzațiile cu privire la faptul că vorbea în limba maghiară în timp ce aceștia i se adresau în română, acesta mărturisind că a vorbit și în limba română.

Activiștii de mediu, altercație cu Tanczos Barna

„În niciun caz nu a fost o altercație. Înțeleg că putem avea multe tipuri de altercații. Altercații de idei, de păreri, verbală. M-am adresat în limba maghiară acelor persoane care toată ziua au dus o campanie în limba maghiară în satul respectiv, spunând lucruri neadevărate. Se vede în filmare că m-am adresat acelor activiști în limba română.

În filmare se vede că în momentul în care m-au rugat să vorbesc în direct la ei pe Facebook, am vorbit în limba română. Se vede foarte clar”, a spus Tanczos Barna, ministru al mediului din partea UDMR.

În acest sens, grupurile parlamentare ale UDMR sunt de părere că a fost lansată o campanie de dezinformare nefondată împotriva ministrului Mediului, Tanczos Barna, mai ales că a fost solicitată demisia acestuia deoarece nu asigură protecţia parcurilor naţionale și chiar încurajează insultele aduse celor care vor protecția mediului.

Mai precis, comunitatea Declic vrea demisia ministrului Mediului, aducându-i mai multe acuzații conform cărora nu protejează natura și chiar a lansat o petiție în acest sens, după un incident petrecut în satul Sâncrăieni, din județul Harghita.

Tanczos Barna, anunt despre Rabla electrocasnice 2022
Tanczos Barna, anunt despre Rabla electrocasnice 2022

La scurt timp după, europarlamentarii Vlad Gheorghe și Mihai Tudose au spus că Tanczos Barna ar fi trebuit să-și dea demisia din funcție.

Ministrul Mediului, alături de un grup de localnici, a reacționat sub demnitatea funcției de membru al Guvernului României, la adresa membrilor organizației Declic. Ministrul i-a apostrofat pe membrii Declic și a refuzat dialogul civilizat, în timp ce un mai mulți localnici care au venit odată cu ministrul adresau injurii echipei Declic”, găsim notat în petiție.

Declic a ținut să mai precizeze că totul a decurs așa cum trebuie până s-a ajuns în satul ministrului, moment în care a apărut chiar Tánczos Barna însoțit de mai multe persoane destul de agresive. N-ar fi durat mult până când au fost înjurați pe un ton extrem de ridicat. Întâmplarea a făcut ca acolo să fie prezent un echipaj de poliție, care a intervenit rapid astfel că situația nu a escaladat.

„Este un comportament inacceptabil din partea unui ministru. Cerem demisia ministrului Tánczos Barna, imediat. Cerem demisia de onoare și să-și ceară scuze public”, mai notează Declic.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...