A murit scriitoarea Ileana Vulpescu. Anunțul sfâșietor

Ana Anitoiu, Ozana Mazilu 12.05.2021, 20:57
A murit scriitoarea Ileana Vulpescu. Anunțul sfâșietor

A murit scriitoarea Ileana Vulpescu, la vârsta de 89 de ani. Anunțul a fost făcut miercuri de dramaturgul şi prozatorul Radu F. Alexandru, pe platforma de socializare Facebook. Romanciera a trecut prin două tragedii imense, în urmă cu câțiva ani.

Scriitoarea Ileana Vulpescu a murit. Prin ce tragedii a trecut în urmă cu câțiva ani

Născută pe 21 mai 1932, la Bratovoeşti, judeţul Dolj, Ileana Vulpescu și-a făcut debutul în literatură în anul 1966. Licenţiată în Litere la Universitatea din Bucureşti, și-a cunoscut succesul după ce a publicat romanul „Arta conversaţiei”, ce a primit premiul „Cântarea României”. Romanciera a mai publicat lucrări precum „Rămas-bun casei părinteşti” şi „Sărută pământul acesta”. Ea a mai activat și ca traducătoare. A lucrat la Institutul de Lingvistică al Academiei Române şi a semnat traduceri din limbile engleză, franceză şi spaniolă.

Ileana Vulpescu, membră a Uniunii Scriitorilor, a trăit două tragedii în urmă cu câțiva ani. În 2012, a murit singurul ei copil, o fiică pe care a numit-o Ioana. La doar o lună după aceea a decedat și soțul ei, scriitorul, traducătorul şi publicistul Romulus Vulpescu, la vârsta de 79 de ani.

A murit scriitoarea Ileana Vulpescu. Anuntul sfasietor
Ileana Vulpescu

Cel mai cunoscut roman al scriitoarei Ileana Vulpescu a inspirat o piesă de teatru

Autoare de romane, proză scurtă, piese de teatru și repovestiri ale unor texte destinate publicului tânăr, Ileana Vulpescu și-a transformat cel mai cunoscut roman într-o dramatizare, alături de actorul George Bănică. Au urmat spectacole la Teatrul Giuleşti din Bucureşti şi la ”Marin Sorescu” din Craiova. În plus, romanele ”Rămas-bun casei părinteşti”, ”Arta conversaţiei” şi ”Sărută pământul acesta” au fost traduse în slovacă, maghiară şi franceză, respectiv italiană.

Ileana Vulpescu a primit mai multe premii, printre care se numără: premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, pentru romanul ”Rămas-bun” (1973), şi premiul Academiei Române, pentru ”Arta conversaţiei” (1981). În anul 2013, a primit titlul de Cavaler al Ordinului Militar al României. Mai mult, a fost numită cetăţean de onoare al comunelor Mârşani şi Bratovoeşti, precum şi al municipiului Craiova.

Scriitoarea și traucătoarea a mai publicat: ”Poezii şi Poeme. Poesis et poemes” (traducere din Geo Bogza, ed. Bilingvă română-franceză, prefaţă de Şt. Augustin Doinaş, Bucureşti, 1979); ”Realismul Burghez la sfârşitul secolului al XIX-lea (1860-1914)” (traducere din A. Celebonovic, prefaţă de D. Grigorescu, Bucureşti, 1982); ”’În porthart” (1998); ”Viaţă, viaţă legată cu aţă” (2007); ”Pe apa sâmbetei” (2009); ”Notă informativă bătută la maşină” (2011); ”Noi, doamna doctor, când o să murim ?” (2012); ”Teatru francez”, în traducerea soțului ei, Romulus Vulpescu (2016), și ”Preludiu” (2017).

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...