A murit Eugen Simion. Fostul președinte al Academiei Române s-a stins după o lungă suferință

Stan Filon 18.10.2022, 16:25
A murit Eugen Simion. Fostul președinte al Academiei Române s-a stins după o lungă suferință

Lumea academică din  România este în doliu, după moartea lui Eugen Simion! Fostul președinte al Academiei Române a murit marți, după o lungă suferință, anunță România TV.

A murit Eugen Simion

Academicianul Eugen Simion era internat de mai multe săptămâni la Spitalul Elias, unde medicii au făcut tot posibilul ca să-l țină în viață. Trupul său a cedat însă.  Eugen Simion a murit pe un pat de spital, la vârsta de 89 de ani.

Eugen Simion s-a născut la 25 mai 1933, în comuna Chiojdeanca – Prahova și a fost critic și istoric literal. A fost coleg de liceu cu Nichita Stănescu, la Liceul „Petru și Pavel” din Ploiești. A absolvit Facultatea de Filologie din cadrul Universității București, acolo unde i-a avut ca profesori pe Tudor Vianu, Iorgu Iordan sau Alexandru Graur.

A murit Eugen Simion
A murit Eugen Simion

Președinte al Academiei Române, în perioada 1998 – 2006

În perioada 1970-1973, Eugen Simion a fost profesor la Sorbona – Universitatea Paris IV – unde a predat cursuri de cultură și civilizație românească. Tot ce a trăit în Franța poate fi găsit în două dintre cărțile sale: „Timpul trăirii, timpul mărturisirii. Jurnal parizian” și „Întoarcerea autorului”. A prefaţat numeroase ediţii din scrierile lui Tudor Arghezi, Blaga, George Călinescu, Marin Preda, Ilarie Voronca, Geo Dumitrescu, Constanţa Buzea și nu numai.

În 1992 a fost profesor invitat la Ecole Normale Superieure de Paris (Fontenay-aux-Roses). Eugen Simion a publicat peste 3000 de articole și studii în reviste literare și culturale și a fost președinte al Academiei Române, în perioada 1998 – 2006.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...