A fost descoperită o bere veche de 9.000 de ani. Pentru ce o foloseau oamenii în acele vremuri

Badea Violeta 09.12.2021, 13:11
A fost descoperită o bere veche de 9.000 de ani. Pentru ce o foloseau oamenii în acele vremuri

Descoperire extraordinară făcută în China! O echipă de arheologi a dat peste unele dintre cele mai vechi artefacte asociate cu berea, care datează din urmă cu 9.000 de ani. Interesant este că băutura, la începuturile sale, avea o cu totul altă utilizare decât cea de acum. Iată pentru ce o foloseau oamenii în acele vremuri!

La ce era folosită berea în urmă cu 9000 de ani

Berea este prezentă în majoritatea țărilor din lume. De obicei, această băutură este consumată pentru a petrece un moment cu famili, cu prieteniisau pentru a sărbători un eveniment important. Dar, la începuturile sale, berea avea o utilizare cu totul diferită față de cea de acum.

S-a aflat acest lucru datorită unor arheologi din China. Aceștia au descoperit unele dintre cele mai vechi artefacte asociate cu bere, într-o captură găsită în Qiaotou în sudul Chinei, care datează din urmă cu 9.000 de ani. Mai exact, aceștia au dat peste două schelete umane înconjurate de zeci de vase din ceramică.

Nu orice vase, ci unele dintre cele mai vechi vase din ceramică pictate găsite până în zilele noastre. Pare a fi o movilă ridicată deasupra unui mormânt într-o zonă non-rezidențială.

Dintre cele 50 de vase descoperite, oamenii de știință au deci să analizeze nu mai puțin de 20. În urma cercetărilor, ei au constat că acestea prezentau anumite urme de băutură alcoolică.

Toate aceste informații indică faptul că berea ar fi făcut parte dintr-o ceremonie asociată cu înmormântarea celor decedați sunt de părere cercetătorii.

Unele dintre recipiente erau asemănătoare cu vasele Hu cu gât lung, folosite pentru consumul de alcool în perioade istorice ulterioare.

„În urma unei analize a reziduurilor din vasele de la Qiaotou, rezultatele noastre au dezvăluit că ceramica era folosită pentru bere, în cel mai general sens.

Totuși, berea antică nu ar fi fost precum cea cu hamei din ziua de astăzi. În schimb, berea era cel mai probabil ușor fermentată și îndulcită, astfel că ar fi avut o nuanță încețoșată”, a spus Jiajing Wang, antropolog la Colegiul Dartmouth, New Hampshire, SUA.

Bere veche de 9.000 de ani in China
Bere veche de 9.000 de ani in China

Berea, folosită în ritualurile funerare preistorice din China

Cercetătorii au vrut să afle și cum făceau oamenii berea în perioada aceea. Aceștia au constatat că orezul era folosit la prepararea băuturii alcoolice.

De asemenea, aceștia mai foloseau și cereale, dar și tuberculi necunoscuți. Ținând cont că rămășițele sunt atât de vechi, oamenii de știință nu au putut afla cu exactitate cum făceau oamenii berea în acele vremuri.

„Nu știm cum făceau oamenii bere în urmă cu 9.000 de ani, deoarece fermentația poate avea loc în mod natural.”

„Deși oamenii nu ar fi cunoscut biochimia asociată cu orezul care prindea mucegai, aceștia au observat probabil procesul de fermentare și l-au perfecționat pe parcurs.

Descoperirile sugerează că berea era un element esențial în ritualurile funerare preistorice din sudul Chinei, contribuind la apariția de societăți complexe de fermieri patru milenii mai târziu”, au scris oamenii de știință în studiul publicat în jurnalul PLOS ONE.

„Descoperirile sugerează că consumul de bere a fost un element esențial în ritualurile preistorice de înmormântare din sudul Chinei, contribuind la apariția unor societăți agricole complexe patru milenii mai târziu”, au precizat experții.

Situl Qiaotou, unde excavaţiile au început în 2014, aparţine unei culturi neolitice, cunoscută sub numele de Shangshan, care îşi are originea în zonele inferioare ale fluviului Yangtze, cea mai lungă cale navigabilă din China.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...