Editorial Alin Buzărin

A dispărut Olimpiada la Română!

Alin Buzărin 06.01.2022, 19:27
A dispărut Olimpiada la Română!

Elevii Patriei vor avea parte de concursuri școlare la 34 de discipline, mai puțin la limba în care învață. La început de an, Ministerul Educației a spus că în curând va relua Olimpiadele școlare, sistate în 2020 și 2021 din cauza pandemiei. Și a alcătuit o listă cu 34 de materii la care elevii își pot testa cunoștințele. În loc de ”Limba și literatura română”, așa cum știm cu toții că se numește strămoșeasca și indispensabila disciplină de studiu, au apărut (doar pentru liceeni, nu și pentru cei din ciclul gimnazial) altele două: Lingvistica și Lectura. Care au o oarecare legătură cu limba română, fără însă s-o și înlocuiască.

Maeștrii științelor exacte

De mai multă vreme ne lăudăm cu olimpicii noștri. La matematică, la informatică, la fizică, la chimie. Românul nu s-a născut doar poet, ci și specialist în științe exacte. La toate aceste discipline am luat, aproape an de an, premii la concursurile internaționale. De regulă laureații sunt acei tineri care învață în băncile liceelor autohtone, dar după ce-și dau Bacul, Occident scrie pe ei.

Iar după ce termină facultățile din State sau din Vestul Europei, tot acolo rămân. Învățământul românesc se împăunează cu aceste vârfuri (mulți dintre ei desăvârșiți prin meditațiile plătite de părinți). Le contabilizează medaliile, le tezaurizează și se laudă ce eficient e învățământul românesc. Afirmație doar într-o mică măsură reală.

A dispărut Olimpiada la Română
Olimpiada la Limba Română a dispărut

Româna nu duce la Harvard

E foarte posibil ca Olimpiada la Română să nu figureze pe ”lista celor 34” tocmai pentru că nu are și o fază internațională. Și că nu folosește nimănui ca învingătorii de la nivel autohton să nu aducă și medalii țării. E vorba, dacă vreți, de eficientizare. Ce rol are un concurs dacă el nu te ajută să te afirmi pe plan internațional? Niciodată un câștigător de Olimpiadă la Română nu va ajunge la Harvard…Ce treabă au americanii cu Creangă și cu Eminescu?!

Scrierea cu emoticoane

Nemaiconcurând la limba și literatura proprie, elevii (mai ales cei de gimnaziu, pentru că acolo se desăvârșesc deprinderile de a vorbi și de a scrie corect) se transformă încet-încet în analfabeți funcționali. Priviți generațiile tinere! S-au romglezit de tot, vorbesc un fel de grai autohton amestecat cu tot felul de expresii păsărești, exprimarea lor e frântă, scrierea, semianalfabetă și limitată la câteva fraze. Atunci când postează în mediul online, folosesc mai multe emoticoanele decât cuvintele. Zâmbăreți, inimioare, palme care se împreună, degete îndreptate în jos sau în sus. De fapt acestea țin locul acelor cuvinte pe care ei nu le mai învață, al căror sens nu le mai spune nimic.

Deprinderi neecologice

Dacă între 34 de discipline ”olimpice” (Ministerul afirmă totuși că lista nu e definitivă și că mai pot interveni modificări) nu s-a găsit loc pentru ”Limba și literatura română”, înseamnă că nu mai e nevoie de ea. De limba română. Nici ca materie de studiu, nici ca idiom de comunicare.

Iar tinerilor le vom transmite că n-are niciun rost să se mai ostenească citind cărți, care sunt nu doar niște obiecte cronofage, ci și posibile surse de praf, adunat între file. Pentru a tipări cărți pe hârtie se taie copaci, ceea ce e, nu-i așa, neecologic. E indicat să rămânem online, pentru prezervarea inculturii și pentru desăvârșirea prostiei nu e nevoie de lemn…

Urmăriți Impact.ro și pe
Alin Buzărin
Editorialist, un gazetar cu o vastă experianță în presa din România, Alin Buzărin semnează de două ori pe săptămână opinii și editoriale pentru Impact.ro. Cel mai probabil îl...