Inaugurare metrou Drumul Taberei LIVE. Iohannis, înjurat. Au intervenit jandarmii. Intrarea la metrou, fără bani în prima zi. FOTO

Andrei Cezar 15.09.2020, 14:15

Vin vești bune pentru bucureșteni. Metroul din Drumul Taberei va fi astăzi inaugurat. După nouă ani de așteptare vom auzi, în sfârșit, mesajul ”Atenție, urmează stația Drumul Taberei!”. Astfel, după atâta timp de așteptare, magistrala M5 de metrou este pregătită să fie dată în folosință. Noua linie de metrou va avea inaugurare, astăzi, 15 septembrie, la orele prânzului. (Galerie FOTO: Impact.ro)

Update, ora 14.10. Metroul s-a deschis circulației. Bucureștenii au luat cu asalt magistrala 5

Update, ora 13.20. Klaus Iohannis, declarații la inaugurarea metroului:

”În primul rând, felicitări, și Metrorex, și Ministerului Transporturilor, Guvernului, care s-a implicat în mod exemplar în finalizarea acestei investiții, și mi-am permis adineaori, jos, pe peron, să îi felicit și pe cei care au construit efectiv această linie de metrou.

Este o mare realizare, trebuie să recunoaștem acest lucru, este cert, după Revoluție, cea mai mare realizare de acest tip, de tip metrou, din România. Sigur, nu a fost ușor până aici și această linie risca să devină așa, un fel de legendă, o legendă a amânărilor, dar, iată, a venit un guvern hotărât, care a dorit să dovedească că și astfel de lucrări pot fi finalizate cu succes. Și iată că se inaugurează”.

Update, ora 12.43. Ministrul Lucian Bode a anunțat că, în prima zi de circulație, accesul pe magistrala M5 se va face liber, fără a obliga călătorii să plătească prețul cartelei.

Update, ora 12.11. Oana Lovin, celebra protestatară care s-a făcut cunoscută după ce a venit cu sparanghelul în Piața Victoriei pentru a protesta vizavi de gestul autorităților de a permite plecarea muncitorilor români în Germania în starea de urgență, a fost eroina unui incident inedit.

”Miss Sparanghel” s-a prezentat la eveniment iar, la apariția președintelui, a început să scandeze trivialități la adresa acestuia printr-o portavoce. Jandarmii au intervenit și au reținut-o pe femeie.

Update, ora 12.06. Președintele Klaus Iohannis și-a făcut apariția la stația Eroilor. Șeful statului este cel care a ținut să inagureze noua magistrală a metroului bucureștean.

Foto: Impact.ro
Foto: Impact.ro

Update, ora 11.57. ”Metroul e gata de transportul călătorilor”, a spus Ludovic Orban, care i-a asigurat pe toți cei prezenți că inagurarea se va face în cele mai bune condiții. ”S-a lucrat și azi”, l-au provocat reporterii prezenți la fața locului. ”Drumul spre succes e o permanentă cursă”, a fost replica premierului.

Update, ora 11.43. Ludovic Orban și ministrul Bode au ajuns la stația Eroilor, acolo unde are loc inaugurarea magistralei M5 a metroului bucureștean.

Foto: Impact.ro
Foto: Impact.ro

Update, ora 11.00. Președintele României, Klaus Iohannis, va fi prezent la eveniment. De asemenea, premierul Ludovic Orban și ministrul transporturilor, Lucian Bode, au anunțat că nu vor lipsi.

Metroul din Drumul Taberei, inaugurare 15 septembrie. Trenurile circulă la 90 de secunde, cu 80 de kilometri la oră

De asemenea, cea mai nouă magistrală de metrou are 10 stații și un depou și 900 de proaspăt angajați care să se ocupe de buna funcționare a sa. Trenurile de pe această linie pot circula des, cu o frecvență de 90 de secunde și cu o viteză de până la 80 de kilometri pe oră.

Programul metroului din Drumul Taberei
Programul metroului din Drumul Taberei; Sursa foto: Metrorex

Metroul din Drumul Taberei are o istorie controversată, având în vedere că inaugurarea sa trebuia să aibă loc undeva în anul 2014, însă lucrările au fost întrerupte de nenumărate ori din varii motive cum ar fi lipsa fondurilor sau problemele tehnice.

Ce spune ministrul Transporturilor despre inaugurare

”După ani de așteptare, sunt bucuros să anunț public că mâine, începând cu ora 12.00, magistrala de metrou M5 va fi dată în funcțiune.

Ca să ajungem în această etapă nu a fost deloc ușor. A fost nevoie să depășim, împreună cu colegii de la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și implicit cu cei de Metrorex SA, o serie de bariere, începând de la cele birocratice, la cele administrative. Astfel, astăzi, putem spune că povestea lucrărilor de la magistrala M5 s-a încheiat. Le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la bucuria pe care o împărtășim alături de toți bucureștenii, și nu numai!”, este mesajul transmis de ministrul Lucian Bode.

Anunțul ministrului Transporturilor a apărut după ce la finalul săptămânii trecute, membrii Comisiei Centrale de Recepție la terminarea lucrărilor de la magistrala M5 și cei ai Comisiei de Punere în Funcțiune (PIF) au semnat procesele-verbale în urma cărora această magistrală de metrou poate fi dată în folosință și, totodată, în trafic cu călători.

Chiar dacă M5 va fi deschisă traficului cu călători, lucrările la Magistrala 5 vor continua în câteva zone, la unele puncte de acces, la suprafață și în zona pasajului subteran de la parcul Drumul Taberei.

Noua magistrală de metrou, Secţiunea Râul Doamnei – Eroilor (PS Opera), inclusiv Valea Ialomiţei, va avea aproape șapte kilometri lungime şi este compusă din zece staţii de metrou şi un depou (Râul Doamnei, Constantin Brâncuşi, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor 2).

Urmăriți Impact.ro și pe