8 milioane de oameni în pericol după un nou dezastru la Cernobîl. Ce se întâmplă acum în acel loc macabru

Ana Anitoiu 23.12.2020, 17:56
8 milioane de oameni în pericol după un nou dezastru la Cernobîl. Ce se întâmplă acum în acel loc macabru

Opt milioane de oameni sunt în pericol, după un nou dezastru ce s-a petrecut în apropierea reactorului nuclear 4 de la Cernobîl. Oamenii de știință au făcut un avertisment referitor la riscul major pentru persoanele vizate, iar un fizician nuclear s-a arătat uluit de ceea ce se întâmplă acum în zona de excludere.

Ce nou dezastru are loc la Cernobîl. Opt milioane de oameni, în pericol

În luna iulie, a început să fie dragat râul Pripyat din Ucraina, ce trece prin apropierea reactorului 4 de la Cernobîl. Mai exact, la mai puțin de 2,5 km distanță de acesta. Lucrările fac parte dintr-un proiect internațional de creare a căii navigabile E40 de 2.000 de kilometri lungime, ce leagă Marea Baltică de Marea Neagră. Această cale trece prin Polonia, Belarus și Ucraina.

Lucrările de dragare, în zona de excludere, au fost comandate de guvernul ucrainean pentru aproximativ 12 milioane de grivne ucrainene. Adică aproximativ 350.000 de euro. Costurile de construcție vor depăși probabil suma de 13 miliarde de euro, cele mai multe vizând Polonia. Până în prezent, râul Pripyat a fost deja dragat în cel puțin șapte locuri, dintre care cinci sunt situate la mai puțin de 10 kilometri de reactor, conform coaliției Save Polesia.

De ce sunt opt milioane de oameni în pericol

Potrivit oamenilor de știință, pericolul vine din faptul că prin dragarea râului ar putea fi adus la suprafață nămol radioactiv de la dezastrul de la Cernobîl, din 1986. Astfel, ar putea fi contaminată apa potabilă pentru opt milioane de oameni din Ucraina. De altfel, lucrările contravin recomandărilor Asociației Internaționale a Energiei Atomice (AIEA). Aceste recomandări arată că zona de excludere de la Cernobîl ar trebui să rămână neatinsă.

”Faptul că vor să construiască un baraj și să aibă ambarcațiuni care ajung aproape de baza reactorului de la Cernobîl – pentru mine este incredibil. Aceasta este cea mai contaminată parte a zonei de excludere. Zona de excludere ar trebui să fie o zonă de excludere timp de secole – aceasta înseamnă că nimeni nu trebuie să trăiască acolo și că nici o activitate nu trebuie desfășurată pe râu”, a spus doctorul David Boilley, fizician nuclear și președinte al ONG-ului francez Association pour le Contrôle de la Radioactivite dans l’Ouest (Acro).

8 milioane de oameni in pericol dupa un nou dezastru la Cernobil. Ce se intampla acum in acel loc macabru
Imagine de la Cernobil

Cum se apără cei care au câștigat licitația pentru excavări

Pe de altă parte, Dmitrij Nadeev, un manager al companiei ucraineanene de dragare Sobi, care a câștigat licitația pentru excavarea totalului de 100.000 de metri cubi de sedimente, are o altă părere. El susține că firma a prelevat mostre de sol și a făcut cercetări privind radiațiile.

”Analiza a arătat că lucrările se pot face în condiții de siguranță, dar toți lucrătorii au echipament individual de protecție (PPE) și dozimetre”, a spus Nadeev, care a refuzat să le arate jurnaliștilor studiul radiațiilor ori să demonstreze măcar că muncitorii poartă echipament de protecție.

Temeri legate de distrugerea biodiversității

De asemenea, există îngrijorări referitoare la distrugerea biodiversității. Calea navigabilă E40 ar trece prin Polesia, o zonă numită și ”Amazonul Europei”, datorită diversității sale incredibile de faună sălbatică, ce cuprinde bizoni, lupi, lincși și urși, precum și 1,5 milioane de păsări migratoare. Construirea căii E40 ar afecta 60 de locuri unde trăiesc animale sălbatice.

E40 ar fi cea mai lungă cale navigabilă din Europa, cu o lungime de 25 de ori mai mare decât cea a Canalului Panama. Ar porni de la Gdańsk, în Polonia, prin sudul Belarusului, și s-ar încheia în Herson, în Ucraina. În prezent, pot trece deja navele mici, dar albia va fi adâncită și lărgită, astfel încât să poată trece și navele cu o lungime de până la 80 de metri.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...