Un singur copil s-a născut și a crescut în zona Cernobîl. Cum arată astăzi Marika

Diana Dumitrache 03.08.2020, 14:05

Marika Sovenko este considerată a fi miracolul celui mai grav accident nuclear din istoria omenirii. Tânăra este singurul copil născut şi crescut în zona Cernobîl. Cum arată, la 21 de ani, fata ajunsă celebră în întreaga lume după dezastru.

Marika, singurul copil născut şi crescut la Cernobîl

Pe 26 aprilie 1986, la ora 1:23 noaptea, reactorul 4 al centralei nucleare situat la 18 kilometri de oraşul Cernobîl suferă o explozie catastrofală cu scurgeri radioactive. Mihail Sovenko, pompier, este chemat la datorie. Locuieşte la doar 30 de kilometri de centrală, alături de soţia sa, Lidia. După ce autorităţile realizează cât de gravă este situaţia, evacuează 336.000 de persoane. Târziu, însă… Circa 125.000 de oameni au murit din cauza efectelor radiației, dintre care 50 în primele luni după catastrofă.

Printre cei care refuză să fie evacuati se numără Mihail şi Lidia. Motivul? Nu li s-a oferit o altă casă, aşa că decid, alături de alţi 158 de oameni să se întoarcă ilegal în regiune.

13 ani mai târziu, iunie 1999, femeia naşte o fetiţă. Cei doi soţi îi pun numele de Marika şi o cresc în casa de lângă Cernobîl. O hrănesc cu laptele de la vacile din zonă, cu peştii pescuiţi din apele contaminate. Imediat ce autorităţile află de copil, îi condamnă pe soţii Sovenko, fiind consideraţi criminali. Când fata împlineşte 7 ani, familia se mută departe de zona contaminată pentru ca micuţa să poată merge la şcoală.

Un singur copil s-a născut și a crescut în zona Cernobîl. Cum arată astăzi Marika
Un singur copil s-a născut și a crescut în zona Cernobîl. Cum arată astăzi Marika

În ciuda radiaţiilor la care a fost expusă, Marika este un om cât de poate de normal. În prezent, tânăra are 21 de ani, este studentă și muncește într-un bar la Kiev. “Sunt bine, lucrez. Mă întrețin. Vreau să ajung medic”.

“Nu e un mutant, nu are două capete. E o fată dulce şi iubitoare. Oamenii cred că Marika este un simbol al renașterii Cernobîlului, un semn de la Dumnezeu”, spune Lidia, în vârstă de 67 de ani.

Miniseria “Cernobal” de pe HBO a scos la iveală povestea incredibilă a feţei

Povestea de viaţă a Marikăi Sovenko a ieşit la iveală datorită serialului “Cernobîl” de pe HBO din 2019. Isteria creată de episoadele miniseriei a dus la căutarea poveştilor celor care s-au întors în zona celui mai mare dezastru nuclear din istoria omenirii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Diana Dumitrache
Sunt absolventă a Colegiului Naţional Roman-Vodă, Filologie, din Roman, precum şi a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti, secţia Limba şi Literatura Română –...