7 ianuarie Sfântul Ion. Ce nu ai voie să faci în această zi. Tradițiile și obiceiurile care trebuie respectate

Cristian Cojocaru 06.01.2021, 21:01
7 ianuarie Sfântul Ion. Ce nu ai voie să faci în această zi. Tradițiile și obiceiurile care trebuie respectate

Ziua de 7 ianuarie este o zi foarte importantă pentru români, zi în care creștin-ortodocșii îl sărbătoresc pe Sfântul Ion. Pentru unii înseamnă o zi în care pot merge la Biserică să se roage în timp ce pentru alții reprezintă o zi onomastică, deci motiv de distracție, tradiții și obiceiuri.

Credincioșii sărbătoresc Sfântul Ion în ziua de 7 ianuarie

Ziua de 7 ianuarie este ziua în care ciclul sărbătorilor de iarnă se închide, cinstind pe Sfântul Ioan Botezătorul, cel care a predicat credincioșilor din Israel venirea lui Mesia. Acesta a făcut cunoscut mesajul transmis de Iisus și totodată i-a pregătit pe creștini. Sfântul Ioan Botezătorul este cel care l-a botezat pe Hristos în râul Iordan.

Sfântul Ioan s-a născut în familia preotului Zaharia, iar mama sa, era rudă cu Fecioara Maria. Prin botezare în Iordan, el pregătea oamenii pentru adevăratul botez. El a trăit într-o peșteră în pustiu, până a fost capturat de către Irod, fiind ucis prin decapitare, la cererea Irodiadei. Ioan îl atenționa mereu pe Irod despre faptul că trăia cu Irodiada, soția fratelui său.

Mâine, peste 300.000 de femei care poartă numele de Ioana își vor sărbători onomastica. La fel și alte 140.000 de femei cu numele Ionela și alte 6.000 care se numesc Ionelia. În rândul bărbaților, peste 400.000 poartă numele de Ion, alți 500.000 Ioan, în timp ce 320.000 de bărbați se numesc Ionuț. Așadar, va fi o zi mare pentru o parte din populație.

Tot printre tradițiile acestei zile se numără și “Iordăneala”, care este un fel de colind
Tot printre tradițiile acestei zile se numără și “Iordăneala”, care este un fel de colind

Tradiții și obiceiuri

Această zi sfântă vine și cu tradiții și obiceiuri, astfel că oamenii care se stropesc cu agheasmă peste față, vor fi ocoliți de boli pentru tot restul anului. Bătrânii spun că în această zi se botează gerul, adică frigul nu mai este așa puternic și vremea va începe să se încălzească. Sfântul Ioan Botezătorul este cunoscut și ca ocrotitorul copiilor, astfel, trebuie să îl cinstim cum trebuie dacă ne dorim ca aceștia să se nască sănătoși și fără malformații.

O altă superstiție spune că dacă în ziua de 7 ianuarie nu vom fi veseli, așa vom fi în tot restul anului. Alți oameni îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și animalele de fiarele sălbatice, potrivit speciliștilor în Etnografie și Folclor. O altă datină se întâlnește în anumite regiuni și se numește ”Iordănitul femeilor” care reprezintă de fapt, o petrecere a soțiilor care se adună toate la o gazdă, unde fiecare aduce alimente și băutură petrcând până dimineață.

Tot printre tradițiile acestei zile se numără și “Iordăneala”, care este un fel de colind. Astfel, mai multe persoane care au luat agheasmă în dimineața zilei de Sfântul Ioan de la biserică, stropesc fiecare om cu care se întâlnesc. Cei ”iordăniți” trebuie să ofere în schimb bani cu care seara vor petrece.

Urmăriți Impact.ro și pe