De ce se aruncă crucea în apă de Bobotează. Semnificația gestului

Ioana Bucur 06.01.2021, 08:24
De ce se aruncă crucea în apă de Bobotează. Semnificația gestului

De ce se aruncă crucea în apă de Bobotează? Este un obicei pe care ne-am obișnuit să îl vedem, an de an. Furați de spectacolul făcut de cei care au curajul să se arunce, în luna ianuarie, în apele aproape înghețate, mulți au uitat adevărata semnificație a uneia dintre cele mai vechi tradiții ale creștinismului.

De ce se aruncă crucea în apă de Bobotează

Câți știu, cu adevărat, de ce se aruncă crucea în apă de Bobotează? Este una dintre cele mai vechi și spectaculoase tradiții ale creștinilor. Cu toate astea, este păstrată în doar câteva țări, în special în cele ortodoxe. Boboteaza este, probabil, sărbătoarea preferată a amatorilor de senzații tari. Imediat după slujba de sfințire a apei, preotul aruncă o cruce într-o apă curgătoare. Apoi, cei curajoși se aruncă fără ezitare după ea, într-o întrecere pentru a fi cel care o scoate la mal. An de an, Boboteaza se sărbătorește pe 6 ianuarie, marcând botezul lui Iisus Hristos. Potrivit tradiției creștin-ortodoxe, preotul și credincioșii merg pe malul unei ape unde va avea sfințirea apei, adică slujba de Agheasmă Mare.

Evenimentul este încheiat de un gest ce poate fi considerat, de unii, bizar. Părintele aruncă o cruce în apă, iar câțiva se aruncă în apele reci, aproape înghețate, ca să i-o aducă înapoi. De ce se aruncă crucea în apă Bobotează? Pentru faimă, respect și un nou an îmbelșugat. Se spune că persoana care reușește să aducă înapoi la mal crucea va fi binecuvântat în tot ceea ce face. În trecut, era văzută ca un erou, respectată de întreaga comunitate și chiar primea daruri de la domnitori.

Adevărata semnificație a uneia dintre cele mai vechi tradiții ale creștinilor

Cu toate că este un obicei spectaculos, adevărata semnificație a gestului este cu totul alta. Teologii au explicat de ce se aruncă crucea în apă de Bobotează, de fapt.

„Aceasta este o rânduială străveche, ținută acum doar în țările ortodoxe, semnificând binecuvântarea apelor naturale prin afundarea sau aruncarea unei cruci în ele. Semnifică, în primul rând, intrarea și ieșirea lui Hristos din apa Iordanului pe care o sfințește cu propriul Său trup. Apa fiind seva universului și a tuturor elementelor cosmice, întregul univers primește sfințirea, după cum arată una dintre cântările praznicului: Hristos s-a botezat, El iese din apă și odată cu El, purifică lumea întreagă”, a explicat Episcopul Macarie, într-un comunicat al Episcopiei Europei de Nord.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]
De ce se aruncă crucea în apă de Bobotează
Este una dintre cele mai vechi tradiții ale ortodocșilor

Episcopul a dezvăluit că există și o altă semnificație a scoaterii crucii din apă. Acesta a declarat că, prin puterea credinței, a iubirii și a evlaviei lor, curajoșii care intră în apă pentru a ridica crucea de Bobotează, simbolizează și intrarea apostolului Petru în Marea învolburată a Galileii „pentru a se atinge de Hristos, Izvorul sfințirii și al bucuriei”.

Gestul apare de mai multe ori în Vechiul Testament

Aruncarea unei cruci în apă, de Bobotează, este descrisă chiar în Vechiul Testament, în momentul în care Moise aruncă un lemn în apa sărată, iar aceasta devine apă potabilă, ce a putut fi băută de poporul ce rătăcea prin pustietate.

„Lemnul prefigurează Crucea, iar apa sărată semnifică firea omenească, spun Sfinţii Părinţi ai Bisericii. Aşadar, aruncând, de Bobotează, Crucea în apele > şi > de păcatele noastre, pe de o parte, le înnoim şi le împrospătăm, făcând, astfel, ca întreaga Creaţie, afectată, după cum ştim de la Sfântul Apostol Pavel, de starea noastră căzută, să participe la acest har înnoitor al energiilor dumnezeieşti. Pe de altă parte, apele semnificând firea omenească, prin Cruce aceasta se înnoieşte, se >”, a mai explicat Episcopul Macarie.

Tot în Vechiul Testament, un alt pasaj amintește de tradiția respectată de Bobotează. Este vorba despre prorocul Miheia (VII, 19): „Aruncă în adâncul mării toate păcatele noastre”.

„Hristos, atunci când s-a botezat în Iordan, a spălat firea omenească de răutatea păcatului, iar în unele icoane ale Botezului, în adâncul Iordanului, zdrobit de Mântuitorul, este reprezentat diavolul înfrânt. În fine, aruncarea Crucii peste ape semnifică şi porunca Mântuitorului de a propovădui Evanghelia şi a botezării tuturor neamurilor în numele Sfintei Treimi. Aruncarea în ape a Crucii este, astfel, asemenea aruncării în ape a plaselor pescarilor”, a încheiat ierarhul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...