53 de ani de la apariția primei mașini Dacia. S-a aflat secretul modelului oferit cadou lui Nicolae Ceauşescu

Elena Avramescu 20.08.2021, 13:49
53 de ani de la apariția primei mașini Dacia. S-a aflat secretul modelului oferit cadou lui Nicolae Ceauşescu

La data de 20 august 1968, a ieșit pe poarta Uzinei de la Mioveni a ieșit triumfător primul autoturism Dacia. Astfel că Nicolae Ceauşescu a fost cel care a primit cheile celei cunoscute drept prima Dacie produsă în România, și anume berlina fabricată sub licenţa Renault 8.

53 de ani de la apariția primei mașini Dacia

Cu 53 de ani în urmă, în apropierea comunei Colibaşi se desfășurau ultimele lucrări de amenajare ale Uzinei de Autoturisme Piteşti. Astfel, complexul industrial începea producţia primelor automobile, marcând astfel naşterea uneia dintre cele mai cunoscute şi îndrăgite mărci româneşti – Dacia.

Din 1968 și până-n prezent, Dacia a trecut prin transformări uriașe și a supravieţuit crizei economice a anilor ’80, reușind astfel să depăşească dificultăţile şi climatul de incertitudine care au definit ultimul deceniu al secolului trecut.

Până acum, platforma de la Mioveni a cunoscut o foate bună dezvoltare, astfel că cei peste 14 000 de angajaţi îşi desfăşoară activitatea într-un mediu de lucru modern şi competitiv. Uzina de vehicule, Uzina Mecanică şi Şasiuri (cea mai mare turnătorie din ţară, motoare, cutii de viteze, şasiuri), centrul logistic de mare complexitate, cât şi activitatea de inginerie de înalt nivel, asigură o contribuţie importantă la economia judeţului Argeş şi a României.

În prezent, Dacia marchează 53 de ani de transformări care au făcut ca uzina care a luat fiinţă în 1968 să devină cea mai importantă companie din România.

53 de ani de la aparitia primei masini Dacia
53 de ani de la aparitia primei masini Dacia

Nu cred că este român care să nu aibă vreo amintire cu această maşină. Fie că a avut părinţi care deţineau o Dacie, fie că a făcut şcoala de şoferi pe Dacia, fie că el însuşi a condus pentru mult timp cea mai cunoscută marcă românească de maşini, Dacia rămâne legată de fiecare dintre noi, mai tineri ori mai bâtrâni.

Noi, cei din Mioveni, trebuie să fim cu atât mai mândri, cu cât conştientizăm că bunicii şi părinţii noştri au contribuit la dezvoltarea acestui brand naţional, iar unii dintre noi, chiar acum asistăm din halele Uzinei, cum sub ochii noştri şi din mâinile noastre, se scrie istoria modernă a Dacia. Povestea Dacia merită să fie spusă în fiecare an adăugând mereu detalii care să ne facă mândri de cel mai cunoscut brand autohton. La mulţi ani, Dacia!, a spus primarul oraşului Mioveni, Ion Georgescu.

Dacia oferită cadou lui Ceauşescu ascudnea un mare secret

Astfel că data de 20 august 1968 a fost una aşteptată cu deosebit interes, fiindcă Nicolae Ceauşescu primea cheile celei cunoscute drept prima Dacie produsă în România – berlina fabricată sub licenţa Renault 8.

Primul autoturism de serie fabricat în RSR. Muncitorii, inginerii şi tehnicienii constructori de maşini vă aduc dumneavoastră, tovarăşe Nicolae Ceauşescu, prinosul de recunoştinţă pentru iniţierea producţiei de autoturisme în România şi pentru grija permanentă ce o purtaţi dezvoltării industriei noastre socialiste, este mesajul care apărea pe maşina ce i-a fost înmânată preşedintelui RSR, mai precis o plachetă comemorativă din bronz.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...