31 octombrie, Halloween. Ce tradiții importante se respectă în această zi

Diana Radu 31.10.2019, 12:46
31 octombrie, Halloween. Ce tradiții importante se respectă în această zi

Halloween-ul este o sărbătoare de origine celtică care a devenit din ce în ce mai celebră și în România, chiar dacă nu își are originea pe meleagurile noastre. Descoperă de unde vine acestă celebrare și ce tradiții și obiceiuri implică. Halloween-ul se sărbătorește în fiecare an pe 31 octombrie.

Astăzi, aproape toate popoarele din lumea occidentală și nu numai sărbătoresc Halloween-ul, însă foarte puțini știu că sărbătoarea își are originea în Irlanda, unde evenimentul este marcat, în special în zonele rurale, cu focuri aprinse ca pe vremea celților. “Halloween” este o abreviere pentru „All Hallows’ Evening”, iar printre cele mai celebre obiceiuri care se practică pe 31 noiembrie se numără costumarea în personaje desprinse din poveștile de groază, mersul la colindat și sculptarea dovlecilor, precum și multe altele. Iată o listă cu ce tradiții importante se respectă în această zi.

Colindatul de Halloween

In noaptea de Halloween copiii ies la colindat
In noaptea de Halloween copiii ies la colindat

Copiii merg din casă în casă pentru a primi dulciuri. În Europa medievală, de Sărbătoarea Tuturor Sfiinţilor, creştini dădeau celor săraci mici prăjituri făcute special pentru această zi. În schimbul mâncării, persoanele nevoiaşe promiteau că se vor ruga pentru morţi. Cu timpul, copiii au început să meargă la vecini, care le dădeau bere, mâncare şi bani.

În mod tradiţional, de Halloween se servesc feluri preparate din dovleac, mere şi nuci. Asta pentru că, fiind o importantă sărbătoare religioasă, se recomandă postul.

Costumul de Halloween

Cel mai interesant obicei de Halloween este costumarea
Cel mai interesant obicei de Halloween este costumarea

Oricine merge la o petrecere de Halloween trebuie neapărat să-și aleagă un costum. Originea costumului vine atât de la creştini, cât şi de la celţi. Totuși, de ce trebuie neapărat să te costumezi? Ei bine, oamenii se deghizau din teama de a nu fi recunoscuți de spiritele celor morți, de aceea purtau și măști. Atfel, se credea că spiritele îi confundau cu alte fantome și îi lăsau în pace.

Sculptarea dovlecilor în noaptea de Halloween – felinarul lui Jack

O alta traditie de Halloween este sculptarea dovlecilor
O alta traditie de Halloween este sculptarea dovlecilor

Legenda spune că un anume Jack îi face o farsă Satanei. Jack l-a convins pe diavol să se urce într-un copac, scrijelind o cruce pe trunchi pentru a-l împiedica pe drac să coboare.

Însă, când a murit, Jack nu a fost primit nici în Rai, din cauza păcatelor lui, nici în iad, pentru că l-a supărat de diavol. Totuşi, pentru a nu-l lăsa spirit rătăcitor între lumi, dracul i-a dat lui Jack un tăciune aprins care să-i lumineze calea, iar omul l-a aşezat într-un nap scobit, înlocuit astăzi cu dovleacul, care este de fapt “Felinarul lui Jack”.

De-a lungul timpului, Halloweenul s-a transformat într-un adevărat festival rentabil şi a fost pentru mulţi scenarişti un subiect numai bun de film.

Jocul merelor plutitoare de Halloween

Jocul merelor plutitoare de Halloween
Jocul merelor plutitoare de Halloween

“Dunking” sau “apple bobbing” presupune apucarea cu dinții a unor mere ce plutesc într-un vas cu apă. Jocul a fost reinterpretat, copiii putând sta în genunchi pe un scaun, ținând o furculiță între dinți. Scopul este de a da drumul furculiței pentru a se înfige într-un măr. Un alt joc frecvent implică legarea și agățarea cu unor mere învelite în sirop. Acestea trebuie mâncate fără a folosi mâinile. Jocul merelor glazurate reprezintă un obicei din Marea Britanie și Irlanda.

Urmăriți Impact.ro și pe