Sărbătoare mare, mâine, în calendarul ortodox. E Cruce Roșie!

Stefan Daniel 13.09.2019, 11:55
Sărbătoare mare, mâine, în calendarul ortodox. E Cruce Roșie!

Sărbătoare importantă pentru creștini, pe 14 septembrie. Urmează să fie prăznuită una dintre cele mai însemnate sărbători din calendarul ortodox. Toți creștinii trebuie cunoască istoria și semnificația acestei sărbători, pentru că ea a marcat însăși religia întru care suntem botezați. Prin urmare, dacă ești o fire religioasă sau te interesează spiritualitatea ortodoxă, te invit să citești următoarele rânduri, pentru a afla despre ce este vorba.

Sărbătoare de mare importanță care a marcat istoria creștinismului

Sărbătoare mare mâine în calendarul ortodox. E Cruce Roșie!

Sâmbătă, 14 septembrie, se sărbătorește Înălțarea Sfintei Cruci, cunoscută în popor și ca Ziua Crucii. Această sărbătoare a fost instituită ca urmare a două evenimente importante din trecutul îndepărtat al primilor creștini. Primul eveniment a fost marcat de Aflarea Crucii pe care a fost răstignit Iisus Hristos. Cel de-al doilea moment a fost Înălțarea Crucii pe o culme, de unde a putut fi văzută la acea vreme de toată lumea. Îți voi spune imediat și unde s-a întâmplat asta.

După ce a fost descoperită crucea pe care a fost torturat și ucis Hristos, aceasta a fost adusă în Imperiul Bizantin, de la perși, în anul 629, întimpul împăratului bizantin Heraclius. Se spune că el a depus-o în biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, după ce patriarhul Zaharia a înălțat-o în văzul tuturor credincioșilor în data de 14 septembrie, anul 630.

Sărbătoare cu semnificații aparte: Crucea atinsă de Iisus, care a făcut minuni

Când a fost găsită crucea, s-au descoperit și cele pe care au fost răstigniți tâlharii. Prin urmare, oamenii de atunci n-au știut exact care a fost cea sfântă. Astfel, patriarhul Macarie a avut ideea să se atingă, cu fiecare cruce, o femeie moartă. Abia atunci când a fost atinsă de Sfânta Cruce, femeia decedată ar fi înviat.

Abia după această minune, s-a dat ordinul de a fi înălțată crucea la un loc înalt, de unde putea fi văzută de cât mai mulți oameni. Sfântul Constantin cel Mare a zidit în acel loc o biserică denumită apoi Biserica Învierii Domnului, sființită pe 13 septembrie 335.