17 persoane, ucise în această dimineață în Ucraina. Două rachete rusești au lovit un bloc de apartamente și un centru de recreere în orașul-port Odesa

Elena Avramescu 01.07.2022, 10:30
17 persoane, ucise în această dimineață în Ucraina. Două rachete rusești au lovit un bloc de apartamente și un centru de recreere în orașul-port Odesa

Cel puțin 17 persoane au fost ucise după ce două rachete rusești au lovit un bloc de apartamente cu mai multe etaje și un centru de recreere în orașul-port Odesa din sudul zilei de vineri, au declarat oficialii ucraineni. Forțele armate ale Ucrainei au emis o alertă îndemnând locuitorii să caute adăpost după ce trei explozii și alarme de raid aerian au fost auzite chiar înainte de ora locală 1 dimineața.

17 persoane au fost ucise în orașul-port Odesa

Purtătorul de cuvânt al armatei Odesei, Serghei Bratchuk, a adăugat că o „rachetă inamică” a lovit orașul-port sudic într-o actualizare postată pe canalul său oficial Telegram chiar înainte de ora 2 dimineața. „Din păcate, există victime”, a adăugat el. Bratchuk a spus mai târziu că atacul cu rachetă a fost efectuat de „avioane strategice” din direcția Mării Negre.

„O rachetă a lovit o clădire rezidențială de nouă etaje, cealaltă, într-un centru de recreere din regiunea Belgorod-Nistru”, a spus el, potrivit The Guardian.

Serviciile de stat de urgență ale Ucrainei au declarat că, vineri, la ora 6 dimineața, 14 persoane au fost ucise și 30 au fost rănite, inclusiv trei copii, în atacul asupra blocului.

Trei persoane, inclusiv un copil, au fost ucise într-un atac separat asupra unui centru de recreere, iar una dintre ele a fost rănită, a spus SES. The Guardian nu a putut confirma imediat detaliile incidentului.

La începutul acestei săptămâni, două rachete de croazieră rusești X-22 au lovit luni după-amiaza un centru comercial aglomerat din orașul ucrainean Kremenchuk, ucigând cel puțin 18 persoane și rănind alte zeci.

Peste 1.000 de persoane se aflau în clădire în momentul atacului

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că atacul a fost programat în mod deliberat pentru a coincide cu cele mai aglomerate ore ale mall-ului și pentru a provoca numărul maxim de victime. Președintele Ucrainei, Volodoimir Zelenski, a declarat că peste 1.000 de oameni se aflau în clădire în momentul loviturii.

Atacul a survenit după ce Rusia a declarat joi că a decis să se retragă de pe Insula Șerpilor ca un „gest de bunăvoință” pentru a arăta că Moscova nu împiedică încercările ONU de a deschide un coridor umanitar care să permită transportul cerealelor din Ucraina. Ucraina a declarat că a alungat forțele ruse de pe aflorimentul Mării Negre după un atac cu artilerie și rachete, președintele Volodimir Zelenski salutând câștigul strategic.

„Nu garantează încă securitatea. Încă nu asigură că inamicul nu se va întoarce. Dar acest lucru limitează semnificativ acțiunile ocupanților. Pas cu pas, îi vom împinge înapoi din marea noastră, pământul nostru și cerul nostru”, a spus acesta.

Artileria rusă a bombardat din diferite direcții, în timp ce armata rusă s-a apropiat din mai multe părți, a declarat guvernatorul regional Serhiy Gaidai la televiziunea ucraineană.

Mii de civili au murit de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, în ceea ce Ucraina spune că este un război de agresiune neprovocat. Moscova neagă că vizează civili și spune că atinge doar infrastructura militară în ceea ce numește o „operațiune specială” pentru a elimina naționaliștii periculoși.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...