De ce s-a retras, de fapt, Rusia de pe Insula Șerpilor. „O înfrângere umilitoare pentru Kremlin”

Beatrice Dumitru 30.06.2022, 16:39
De ce s-a retras, de fapt, Rusia de pe Insula Șerpilor. „O înfrângere umilitoare pentru Kremlin”

În ziua 127 de război, forțele ruse s-au retras de pe Insula Șerpilor din Ucraina, un punct strategic în Marea Neagră. Insula, pe care Rusia a ocupat-o în prima zi a invaziei sale, a cunoscut faima atunci când un soldat ucrainean a rostit celebra replică „Navă rusească, du-te dracu!”, refuzând să se predea. Rusia spune că s-a retras din „bunăvoință”, dar, de fapt, altul este motivul pentru care a renunțat la Insula Șerpilor.

Insula Șerpilor, punct strategic în Marea Neagră

După ce a fost capturată de rusi, Insula Șerpilor a jucat un rol uriaș în război. După mai bine de patru luni de bombardamente ucrainene, forțele ruse au abandonat locul, iar Moscova susține că și-a retras garnizoana ăntr-un „gest de bunăvoință”, pentru a dovedi că nu obstrucționează exporturile de cereale. Însă, Ucraina a respins acestă explicație, deoarece Rusia  a continuat să-i bombardeze depozitele de cereale.

Insula este expusă atacurilor din toate direcțiile, atât aeriane, cît și de pe mare, iar mica garnizoană însărcinată cu apărarea ei – mai întâi ucraineană și apoi rusă – au fost descrisă de experții militari drept o țintă sigură. Insula Șerpilor este situată la doar 35 km de coasta Ucrainei, în raza de acțiune a rachetelor, artileriei și dronelor de pe țărm, notează BBC.

De ce s-a retras, de fapt, Rusia de pe Insula Șerpilor. „O înfrângere umilitoare pentru Kremlin”
Insula Șerpilor a fost cucerită de forșele ruse în prima zi a invaziei.

Și forțele armate ale Ucrainei au făcut exact asta, susținând o serie de atacuri devastatoare asupra insulei și asupra oricărei nave care aduce trupe și armament greu. În aprilie, capacitățile antiaeriene ale Rusiei în nord-vestul Mării Negre au fost semnificativ slăbite odată cu scufundarea crucișătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră.

Insula Șerpilor, greu de apărat

Deși Rusia a prezintat o versiune a evenimentelor care este extrem de diferită de cea prezentată de autoritățile din Ucraina și susține că trupele de acolo au îndeplinit, pur și simplu, „sarcinile atribuite” și au plecat, adevărul este, de fapt, altul.

Insula Șerpilor, greu de apărat, iar acest lucru explică de ce Kremlinul era atât de disperat să aducă sisteme antiaeriene pe Insula Șerpilor. Dar pentru Rusia a devenit un coșmar pentru Rusia pentru a apăra acest loc, deoarece se află foarte departe de principalele sale baze navale din Marea Neagră.

Analistul militar ucrainean Oleh Zhdanov susține că staționarea trupelor pe Insula Șerpilor nu are sens pentru niciuna dintre părți, deoarece acestea ar deveni o țintă ușoară. În schimb, el pledează pentru menținerea capacității de a lovi orice țintă care se apropie de insulă. Acest lucru ar oferi, de asemenea, o mai mare securitate celui mai mare port al Ucrainei, Odesa, și zonei de nord-vest a Mării Negre.

O stâncă importantă

Rusia controlează deja o mare porțiune a coastei Ucrainei la Marea Negră, plus Peninsula Crimeea și întreaga Marea Azov. Prin caprurarea Insulei Șerpilor, Rusia a blocat, efectiv, portul Odesa și exporturile de cereale.

În aceste condiții, și coasta Mării Negre a devenit vulnerabilă la atac, iar experții militari de la Kiev și-au exprimat temerile că Moscova ar putea instala apărări aeriene cu rază lungă de acțiune, cum ar fi un sistem de rachete aeriene S-400. De asemenea, o privire asupra hărții arată, că acest control al Rusiei asupra insulei a reprezentat o amenințare pentru România, membră NATO,  pentru portul său cheie, Constanța.

Dar această zonă nu este importantă doar din punct de vedere strategic, ci este bogată și în rezerve de petrol și gaze.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...