Zona turistică din România în care ai putea avea accesul interzis pe timp de noapte. Motivul este cel puțin ciudat

Ana Anitoiu 19.08.2022, 23:19
Zona turistică din România în care ai putea avea accesul interzis pe timp de noapte. Motivul este cel puțin ciudat

Într-o zonă turistică din România, accesul ar putea fi interzis pe timp de noapte. Propunerea a fost făcută de reprezentanții unei instituții care se ocupă de protejarea şi conservarea patrimoniului. Aceștia au explicat motivul.

În ce zonă turistică din România ar putea fi interzis accesul pe timp de noapte

Propunerea de interzicere a accesului pe timp de noapte a fost făcută de reprezentanții Fundaţiei Monumentelor Istorice Braşov pentru Strada Sforii din acest oraș – cea mai îngustă stradă din România. Aceștia au în vedere montarea unor grilaje.

Strada Sforii este o cale pietonală din Centrul istoric al Brașovului, cu o lățime ce variază între 1,11 și 1,35 de metri și o lungime de 80 de metri, ce face legătura între străzile Cerbului și Poarta Șchei. Aceasta este atestată în documentele din secolul al XVII-lea ca un simplu coridor ce era folosit de pompieri.

Inițial, Strada Sforii delimita spațiul dintre două „decurii”, adică grupuri de câte zece case, specifice sistemului urbanistic medieval implementat în interiorul cetății. Se spune că aceasta se număra printre locurile preferate ale îndrăgostiților din perioada medievală.

Dincolo de faptul că este cea mai îngustă din România, Strada Sforii este a treia cea mai îngustă stradă a Europei. O întreg în clasament strada Spreuerhofstrabe din Reutlingen, Germania, cu o lățime cuprinsă între 31 și 50 de centimetri; și Parliament Street din Exeter, comitatul Devon, Anglia cu o lățime aproximativă de 122 de centimetri.

Zona turistica din Romania in care ai putea avea accesul interzis pe timp de noapte
Strada Sforii din Brasov

Motivul pentru care ar putea fi interzis accesul în timpul nopții

În ciuda prestigiului ei, Strada Sforii din Brașov a ajuns într-o stare deplorabilă, după ce a fost vandalizată în repetate rânduri, după ce pereții au fost revopsiți. De aceea, specialiștii în monumente istorice și autoritățile iau în calcul interzicerea accesului în timpul nopții.

„Strada Sforii a devenit un ghetou urban şi vinovaţi sunt, în primul rând, turiştii, care simt nevoia să scrie tot felul de lucruri pe pereţi. Aceasta este o agresiune la adresa proprietăţii private”, a spus Kristina Creoşteanu, directorul executiv al Fundaţiei Monumentelor Istorice, din subordinea Primăriei Braşov.

Reprezentanţii organizaţiei au transmis că au făcut deja documentaţia tehnică pentru reabilitarea Străzii Sforii – aspecte legate de curăţenie, reparaţii, zugrăvit etc. Conform legii în vigoare, zidurile trebuie să fie întreținute de proprietarii imobilelor. Altfel, aceștia pot fi amendați sau pot ajunge să plătească impozite de până la cinci ori mai mari.

Conform reprezentanților fundației care se ocupă de protejarea şi conservarea patrimoniului Braşovului, reparațiile necesare la Strada Sforii costă 580.000 de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...