EXCLUSIV

Ziua Regalității, o zi ștearsă din istorie de regimul comunist: „Noi am trăit pe pielea noastră ceea ce trăiesc acum ucrainenii”

Gabriela del Pupo 10.05.2022, 14:11
Ziua Regalității, o zi ștearsă din istorie de regimul comunist: „Noi am trăit pe pielea noastră ceea ce trăiesc acum ucrainenii”

Astăzi poporul român sărbătorește Ziua Independenței. De-a lungul istoriei nu s-a dorit ca actul, prin care Regele Mihai a semnat ieșirea din al Doilea Război Mondial adoptând o poziție clară, să fie recunoscut după venirea comuniștilor la putere. 10 mai, Ziua Regalităţii, a fost ziua Naţională a României din 1866 până în 1947, când au preluat comuniștii puterea. În timpul regimului comunist, sărbătoarea de 10 Mai a fost ștearsă din memoria colectivă, iar când se vorbea despre independență se invoca discursul lui Mihail Kogălniceanu din Parlament, rostit la 9 mai. Oana Staciulescu, jurnalist apreciat pentru păreri documentate în materie de istorie a acordat în exclusivitate un interviu pentru impact.ro în care detaliază semnificația zilei de azi.

Între regalitate și prosperitate

S-a exclus toată susținerea pentru tot ceea ce amintea de Regele Mihai și ideea de regalitate și după anii ’90. După abuzul de după al Doilea Război Mondial, când Regele a fost forțat să plece din țară, odată cu eliberarea de sub comunism, România nu s-a întors la valori ci doar la obișnuința de a vota lideri care promiteau prosperitate.

„După venirea comuniștilor la putere, ilegală, și după intrarea tancurilor sovietice, pentru că în contextul acesta trebuie să reamintim, și noi ce înseamnă. Pentru că noi am trăit pe pielea noastră ce trăiesc ucrainenii, ce înseamnă să intre tancurile sovietice în țară, 23 august 1944. Regele Mihai și Casa Regală au fost principalii dușmani ai regimului comunist. De la început și-au infiltrat, comuniștii, instituțiile de forță, ofițeri și consilieri sovietici, de la Moscova, cu gândul să preia total puterea, ceea ce s-a întâmplat treptat. Mai întâi prin fraudarea alegerilor din 1946, după care prin abdicarea Regelui Mihai, forțată, atunci când i s-a pus Regelui Mihai actul de abdicare.” spune Oana Stănciulescu.

Foto: Pintrest.ro

„A fost dușmanul principal al regimului comunist”

Amenințarea cu moartea a studenților care erau în beciurile securității bolșevice a fost șantajul care s-a folosit împotriva Regelui Mihai. Acesta într-un act de empatie a ales să abdice și să părăsească țara, lăsând-o pe mâna celor care manipulaseră împărțirea Europei, dar continuând să își exercite sfera de influență din Europa asupra României. După căderea comunismului în 1990, Regele Mihai a făcut demersuri să vină în țară, dar eforturile sale au fost zadarnice.

„De zeci de ori Regele Mihai a dorit să vină în țară și a fost refuzat de urmașii comuniști, adică de FSN, a fost oprit pe autostradă, a fost dat afară din țară, a fost oprit pe aeroport, când toată lumea primea vize pe aeroport, lui nu i s-a dat viză. A fost dușmanul principal al regimului comunist. Și ne uităm câți ani are președintele Americii ca să ne uităm câți ani avea, tot 70 de ani, Regele Mihai în 1990. Soarta României ar fi fost cu totul și cu totul alta dacă noi am fi realizat ce mare noroc, ce țară cu noroc extraordinar, să îl ai pe Regele Mihai în viață. Singurul șef de stat care era în viață participant al celui de-al Doilea Război Mondial. Tu, ca popor să ai o astfel de variantă, și să optezi pentru comuniști, să ai oameni precum Corneliu Coposu, cel mai demn, cel mai corect, loial patriot, politician de după 1990, și tu să arunci cu ouă, să îl fluieri, să-l urmărești ca și înainte de ’90” argumentează Oana Stănciulescu.

Manipularea și propaganda sunt principalele mijloace cu care se acționează chiar și astăzi când vorbim de propaganda lui Vladimir Putin care încearcă cu tot dinadinsul să își justifice acțiunea de invadare a Ucrainei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...