Nicolae Ceaușescu l-a spionat pe Regele Mihai timp de 40 de ani pentru a-l compromite

Nicolae Ceausescu l-a spionat pe Regele Mihai timp de 42 de ani
Nicolae Ceausescu l-a spionat pe Regele Mihai timp de 42 de ani

Absolut tot ceea ce făcea Regele în exil era notat într-un raport care era transmis ulterior în țară sub forma unor telegrame cu limbaj cifrat. Astfel, în documentele cu pricina fostul monarh a avut trei nume conspirative Leon, Rex și Străinul.

Agenții Securității scriau despre Regele Mihai că este cel mai sărac rege din exil. Mai mult, Securitatea îi bloca acestuia foarte multe acțiuni, în special cele care țineau de participarea la întâlnirile oficiale.

Un fragment semnificativ dintr-o notă a Securităţii, din 8 ianuarie 1973, privind „situaţia actuală a lui Mihai de Hohenzollern”: „Este considerat ca fiind cel mai sărac dintre foștii regi, aflați în exil. Nu scrie și nu-și face nici un fel de publicitate. Iar presa străină îl prezintă ca fiind un element muncitor și modest cu evidente preocupări pentru mecanică, automobilism, turism și familie. Din ultimele date rezultă că nu se bucură de atenție din partea americanilor fapt pentru care organele specializate ale SUA îl supraveghează permanent, îi verifică toate relațiile și îi interceptează atât convorbirile telefonice cât și corespondența”, se arată în notele informative ale Securității.

Conform rapoartelor întocmite de Securitate, după exil, Regele Mihai ar fi locuit în Elveția într-o casă închiriată, însă din lipsa banilor a fost nevoit să se mute împreună cu familia sa în Anglia. Acolo, cuplul regal a închiriat o clădire veche nemobilată, dar care avea o grădină imensă.